Το ψάρι στη σχάρα είναι από τις σίγουρες επιλογές σε ένα ταβερνάκι όμως μπορείτε αν θέλετε να το ετοιμάσετε και στο σπίτι για να το απολαύσετε με καλό κρασί και όμορφη παρέα.

Το ψητό ψάρι είναι μία από εκείνες τις τροφές, που κατατάσσονται στις πρώτες προτιμήσεις των διαιτολόγων όταν πρόκειται για απώλεια κιλών και καύση λίπους. Το μαγείρεμά του συχνά είναι περισσότερο δύσκολο απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς, καθώς είναι πολύ εύκολο να κολλήσει στη σχάρα. Κι όμως υπάρχει τρόπος να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα και το δύσκολο καθάρισμα της σχάρας, που αυτό συνεπάγεται! το μυστικό είναι να τοποθετείς το ψάρι πάνω από ένα στρώμα φέτες λεμονιού. Έτσι το ψάρι όχι μόνο δεν κολλά στη σχάρα, αλλά αποκτά και υπέροχη γεύση εσπεριδοειδών χάρη στο λεμόνι. Το ίδιο τρικ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όταν ψήνετε το ψάρι στο φούρνο για να μην κολλήσει στο ταψί. Επίσης αποτελεσματικό είναι και το άλειμμα του ψαριού με ελαιόλαδο λίγο πριν το τοποθετήσετε στη σχάρα. Ιδανικά αρωματίστε το ελαιόλαδο ή μπορείτε να ρίξετε στις φέτες του λεμονιού και μερικά κλωναράκια ρίγανη ή δεντρολίβανο για να αποκτήσει το ψάρι άρωμα.

Δεν είναι όλα τα ψάρια όμως κατάλληλα για αυτόν τον τύπο ψησίματος οπότε ο χρυσός κανόνας αφού αποφασίσετε ότι θα ψήσετε ψάρια στη σχάρα είναι να συμβουλευτείτε τον ψαρά σας για να επιλέξετε τα σωστά.

Μερικοί από τους καλύτερους τύπους ψαριών για ψήσιμο στη σχάρα

Σολομός
Είτε ψήσετε ολόκληρο κομμάτι είτε φιλέτο, ο σολομός αντέχει στην υψηλή θερμοκρασία της σχάρας (στα κάρβουνα ή το γκριλ) και η σάρκα του δεν διαλύεται. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ξύλο κέδρου ως καύσιμη ύλη για περισσότερη γεύση.

Ξιφίας
Είναι ίσως από τις πιο αγαπημένες επιλογές ψαρικών για ψήσιμο στη σχάρα. Με σφιχτή σάρκα και ήπια γεύση που συμπληρώνεται από την κάπνα των κάρβουνων ενώ ακόμα και στο καυτό σχαροτήγανο αποκτά ασύγκριτη νοστιμιά. Θα το βρείτε στην αγορά κομμένο σε φέτες. Η τιμή του είναι λίγο «τσιμπημένη» αλλά αξίζει κάθε ευρώ.

Τόνος
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «μπριζόλα του θαλάσσιου κόσμου» αφού οι φέτες του είναι τόσο ευέλικτες στο μαγείρεμα, παχιές και με γεύση γεμάτη. Ψημένος medium rare είναι τέλειος! Δοκιμάστε να τον μαρινάρετε σε ελαιόλαδο με λίγο σκόρδο και δεντρολίβανο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή.

Δείτε επίσης

6 λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε λαχανικά στη σχάρα

BBQ με φρούτα στη σχάρα! Πώς θα τα ετοιμάσετε και πώς θα τα απολαύσετε

Ο απόλυτος οδηγός για ψητά λαχανικά στη σχάρα