Για τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια χρειάζεται χαμηλή θερμότητα, μεγάλη υπομονή και ψήσιμο για τουλάχιστον 40 λεπτά. Για να τα φτιάξουμε, χρησιμοποιούμε κίτρινα ή κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες και, στη συνέχεια, προσέχουμε τα εξής:

* Χρησιμοποιούμε μεγάλο τηγάνι ή μεγάλη μαντεμένια κατσαρόλα, για να έχουν χώρο τα κρεμμύδια να απλωθούν και κάθε φέτα να μπορεί να έρθει σε επαφή με το τηγάνι, πράγμα που σημαίνει πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα και περισσότερο χώρο για να εξατμιστεί η υγρασία.
* Για τα πρώτα 10-15 λεπτά, διατηρούμε τη φωτιά χαμηλή και σκεπάζουμε με καπάκι. Ο ατμός θα μαλακώσει τα κρεμμύδια και θα ψηθούν ομοιόμορφα αντί απλά να να μαυρίσουν μόνο στο κάτω μέρος.
* Προσθέτουμε ζάχαρη. Όταν τα κρεμμύδια καραμελώνουν, τα φυσικά σάκχαρά τους οξειδώνονται. Αλλά μια μικρή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τη διαδικασία.
* Δεν ανεβάζουμε υπερβολικά τη θερμοκρασία. Ακόμα και μετά τα πρώτα 15 λεπτά, όταν ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά, διατηρούμε τη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία για να μην κάψουμε τα κρεμμύδια πριν αποκτήσουν ομοιόμορφο σοκολατί χρώμα.
* Εάν παρατηρήσουμε ότι τα κρεμμύδια κολλάνε ή παίρνουν χρώμα νωρίτερα από όσο πρέπει, ρίχνουμε 2 κ.σ. νερό και ξύνουμε καλά τον πάτο με ξύλινη κουτάλα.

Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια και στον φούρνο
Για όσους δεν έχουν τον χρόνο ή την υπομονή να καραμελώσουν σωστά τα κρεμμύδια στο μάτι της κουζίνας, υπάρχει και η πιο εύκολη λύση του φούρνου. Η διαδικασία είναι απλή: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και στρώνουμε μία λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε επάνω τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, όπως θα τα προετοιμάζαμε και για το τηγάνι δηλαδή, περιχύνουμε με ¼ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με λάδι τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, για 40-50 λεπτά περίπου, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε κάθε 10 λεπτά.

Τα καραμελωμένα στον φούρνο κρεμμύδια δεν θα έχουν τόσο ομοιόμορφο χρώμα όπως στο τηγάνι, αλλά θα είναι εξίσου γευστικά.

Σας δίνουμε και 3 απίστευτα νόστιμες συνταγές με καραμελωμένα κρεμμύδια:
Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ισπανική τορτίγια με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ρεβίθια με πιπεριές Φλωρίνης και καραμελωμένα κρεμμύδια

Δείτε επίσης:
Κρεμμύδια: Μπορεί να μας κάνουν να κλαίμε, αλλά δεν λείπουν από την κουζίνα μας

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα κρεμμύδια

Πώς κόβουμε τα κρεμμύδια