Το σούσι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα και συνήθως το απολαμβάνουμε σε ένα από τα πολλά εξειδικευμένα εστιατόρια που έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Αν το καλοσκεφτούμε, όμως, το σούσι είναι ένα πιάτο με λίγα υλικά, εξαιρετικά απλό στην παρασκευή του. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα για να φτιάξει τέλειο σπιτικό σούσι. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, αποφασιστικότητα, φρέσκο ψάρι κι ένα καλό μαχαίρι.

Επιλέγουμε τα σωστά υλικά
Η παρασκευή καλού σούσι δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνική. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τα υλικά. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, ειδικά τα ψάρια, γι’ αυτό και αποφεύγουμε τα κατεψυγμένα ψάρια. Ιδανικά το πιο γευστικό σούσι το φτιάχνουμε με φρέσκο ψάρι ημέρας, οπότε θα πρέπει να βρούμε το σωστό ιχθυοπωλείο που θα μας προμηθεύει φρέσκα ψάρια.

Το ρύζι πρέπει επίσης να είναι επιλεγμένο, δεν φτιάχνουμε σούσι με όποιο ρύζι έχουμε διαθέσιμο στο ντουλάπι της κουζίνας. Υπάρχει ειδικό ρύζι για σούσι, το οποίο το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα. Πρόκειται για ένα ειδικό ρύζι, πλούσιο σε άμυλο, το οποίο γίνεται λίγο κολλώδες όταν μαγειρευτεί με σωστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι για ριζότο, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.

Έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό
Αντίθετα από ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το σούσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα σκεύη για να γίνει. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ένα καλό κοφτερό μαχαίρι (όλοι έχουμε στην κουζίνα ένα τέτοιο μαχαίρι) και καθαρά άψογα πλυμένα χέρια. Το σούσι είναι ωμή παρασκευή, χρειάζεται να είμαστε πολύ σχολαστικοί με την καθαριότητα. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε ένα bamboo mat για να τυλίξουμε πιο σωστά τα ρολά.

Κόβουμε σωστά τα ψάρια
Τώρα που το ρύζι έχει μαγειρευτεί, ήρθε η ώρα για το ψάρι. Και εδώ θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. Ξεκινάμε το καθάρισμα του ψαριού, βγάζουμε προσεκτικά τα λέπια και τα κόκκαλα, το πλένουμε και το καθαρίζουμε καλά. Ένα ειδικό τσιμπιδάκι, θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Στη συνέχεια, με ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε λεπτές λωρίδες πλάτους 3-4 εκ. και μήκους περίπου 7-10 εκ. Το σούσι χρειάζεται κοφτές και αποφασιστικές κινήσεις. Η τομή πρέπει να είναι ευθεία και ακριβής και το μαχαίρι καλά ακονισμένο. Το κόψιμο μπρος-πίσω καταστρέφει το ψάρι.

Ετοιμάζουμε σωστά το ρύζι
Το ρύζι είναι το πιο σημαντικό συστατικό του σούσι και χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Χρειάζεται καλό πλύσιμο και ξέπλυμα και να μείνει λίγη ώρα ώστε να στραγίξει καλά. Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε ξίδι ρυζιού καθώς και να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή ξύλινη κουτάλα για να μην σπάσουμε τους κόκκους.

Συνταγή για γιαπωνέζικο ρύζι
Προετοιμασία:περίπου 45΄, μαγείρεμα: 25’

Υλικά
300 g ιαπωνικό στρογγυλό ρύζι
300 ml νερό
4 κουταλιές της σούπας ξίδι ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Διαδικασία
Αδειάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το βυθίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε μέσα στο νερό για 5 λεπτά. Χύνουμε το θολό νερό και αλλάζουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ίσως χρειαστεί 3-4 φορές) μέχρι το νερό στο ρύζι να είναι καθαρό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να στραγγίξει καλά (15-20 λεπτά).

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ξίδι ρυζιού με τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε το ρύζι με το κρύο νερό σε μια κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια (προς χαμηλή) φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό. Δεν ανοίγουμε το καπάκι και υπολογίζουμε 5 λεπτά από την ώρα του βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, με το καπάκι πάντα κλειστό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήστε το καπάκι ανοιχτό και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά.Τοποθετούμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το ξίδι ρυζιού. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην σπάσουμε τους κόκκους.Το ρύζι πρέπει να παραμείνει στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Τυλίγουμε το σούσι προσεκτικά
Το τελευταίο στάδιο είναι το τύλιγμα του σούσι που γίνεται προσεκτικά με τα χέρια. Ανακατεύουμε λίγο ξύδι με νερό σε ένα μπολάκι και βουτάμε τα δαχτυλά μας απαλά να βραχούν λίγο. Παίρνουμε περίπου 20 γρ. Ρύζι (την πρώτη φορά που το έφτιαξα ζύγιζα την ποσότητα, είναι μικρότερη από αυτή που νομίζετε) και πιέζουμε απαλά με την παλάμ του χεριού μέχρι να πάρει ένα οβάλ σχήμα. Κρατάμε αυτό το σχηματισμένο ρύζι και τοποθετούμε από πάνω μια φετούλα ψάρι. Πιέζουμε απαλά τα δύο υλικά να ενωθούν και το σούσι μας είναι έτοιμο.

Αν θέλετε να ετοιμάσετε maki, θα βάλετε το φύλλο φυκιού στην καθαρή επιφάνεια εργασίας και θα απλώσετε προσεκτικά το ρύζι. Θα προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά, όπως το αγγούρι και το αβοκάντο, σε ευθεία γραμμή και θα τα τυλίξετε με το bamboo mat. Στην αρχή, ίσως δυσκολευτείτε λίγο με το κλείσιμο αλλά με λίγη εξάσκηση θα κάνετε θαύματα.

Τα συνοδευτικά για το σούσι
Τα συνοδευτικά για το σούσι είναι η σάλτσα σόγιας, το καυτερό wasabi και το κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες τουρσί τζίντζερ. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τη σόγια και προσθέτουμε το wasabi σε ποσότητα ανάλογη με τις αντοχές μας στα καυτερά.Το σούσι τρώγεται με τα ειδικά ξυλάκια και ακόμη καλύτερα με τα χέρια, σε ολόκληρες μπουκιές. Θεωρείτε ανάρμοστο να κόβουμε το σούσι σε μικρότερα κομμάτια.

Καλή επιτυχία!

 

Δείτε επίσης:
Πώς να κάνεις το φτηνό σούσι να έχει γεύση ακριβού

Η ιαπωνική γαστρονομική κουλτούρα

Γιαπωνέζικο τηγανητό ρύζι με ζαμπόν και λαχανικά