Τα βερίκοκα είναι ένα θρεπτικό αλλά και πολύ γευστικό καλοκαιρινό φρούτο που ταιριάζει σε πολλά γλυκά αλλά μπορεί να γίνει και μαρμελάδα για να συνοδεύσει το πρωινό σας ή το brunch ή να χρησιμεύσει για να φτιάξετε την τέλεια πάστα φλώρα. Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε μαρμελάδες που φτιάχνει η μητέρα σας ή η γιαγιά σας, μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε την οικογενειακή παράδοση και να ετοιμάσετε την πιο τέλεια σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.

Παρακάτω σας έχουμε όλες τις συμβουλές για να την πετύχετε χωρίς να κουραστείτε πολύ!

Επιλέξτε τα σωστά βερίκοκα
Προτού αποφασίσετε να ετοιμάσετε μια μαρμελάδα, πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα φρούτα. Αν είστε τυχερές και έχετε βερικοκιά στον κήπο, τότε θα περιμένετε να ωριμάσουν. Αν πάλι είστε από τους άτυχους, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ώριμα βερίκοκα. Καλό είναι να τα επιλέξετε 1-1 από το μανάβικο ή από το σουπερμάρκετ και να μην αγοράσετε τις κλειστές συσκευασίες που κυκλοφορούν γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε αν έχουν βερίκοκα που σας κάνουν. Φροντίστε τα φρούτα που θα βρείτε να είναι μαλακά (αλλά όχι σάπια), μυρωδάτα και σαρκώδη.
Τα βερίκοκα δεν συντηρούνται για πολύ στο ψυγείο, οπότε είναι καλό να τα αγοράσετε τη μέρα που θέλετε να ετοιμάσετε τη μαρμελάδα. Αν έχετε απόθεμα (πχ. Κάποιος σας έφερε ζαρζαβατικά από το χωριό), μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι και έναν χρόνο. Τα πλένετε, αφαιρείτε το κουκούτσι, τα κόβετε στη μέση και τα τοποθετείτε σε σακούλες.

Η προετοιμασία για τη μαρμελάδα
Πλένουμε 1,2 κιλά βερίκοκα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον χυμό από ένα λεμόνι καθώς και ένα κιλό ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα για κάμποσες ώρες.
Στη συνέχεια, το βράζουμε για 15-20 λεπτά, αναδεύοντάς το ανά τακτά διαστήματα. Προσοχή: η μαρμελάδα δεν πρέπει να ροδίσει πολύ καθώς αυτό θα σημαίνει ότι έχει… αρπάξει ή ότι την παραβράσαμε.

Το κόλπο για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμη η μαρμελάδα
Αν δεν ξέρετε πότε να σβήσετε τη φωτιά, το κόλπο με το κρύο πιάτο είναι αλάνθαστο. Βάζετε για 5 λεπτά στο ψυγείο ένα πιάτο και όπως είναι κρύο, παίρνετε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα κατευθείαν από την κατσαρόλα και την τοποθετείτε στο πιάτο. Αν σταθεί και δεν τρέξει, τότε πρέπει να σβήσετε τη φωτιά. Πριν κατεβάσετε τη μαρμελάδα από το μάτι της κουζίνας, ρίχνετε και λίγο ακόμη λεμόνι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά ή λεμονάτη θέλετε τη γεύση της.

Πώς θα ετοιμάσετε τα βάζα για τη μαρμελάδα
Τα βάζα που θα βάλετε τη μαρμελάδα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα και αποστειρωμένα. Μπορείτε να τα βάλετε και στο πλυντήριο πιάτων αλλά ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος αποστείρωσης είναι να βράσετε νερό στον βραστήρα και να το ρίξετε μέσα στα βάζα και το καπάκι. Το αφήνετε περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια στεγνώνετε καλά το βάζο πριν από τη χρήση. Μπορείτε να κλείσετε το βάζο αεροστεγώς αν μπορείτε αλλά οι μαρμελάδες συντηρούνται και στο ψυγείο.

Εxtra tips

Αρμπαρόριζα
Για να αποκτήσει πιο δυνατό άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε την ώρα που τη βράζουμε λίγα φύλλα αρμπαρόριζας. Είναι ένα μυρωδικό που βρίσκετε σε όλα τα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα ενώ μπορείτε να το φυτέψετε και στον κήπο σας και να το χρησιμοποιείτε στις μαρμελάδες σας. Ταιριάζει υπέροχα και στη μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Τα κουκούτσια
Αν θέλετε ένα έξτρα άρωμα στη μαρμελάδα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με έναν… δημιουργικό τρόπο τα κουκούτσια και συγκεκριμένα το εσωτερικό των κουκουτσιών που έχει γεύση πικραμύγδαλου. Σπάτε με ένα σφυράκι ή κάποιο άλλο κουζινικό σκεύος τα κουκούτσια και στη συνέχεια παίρνετε το εσωτερικό τους και το ρίχνετε στη μαρμελάδα την ώρα που βράζει για να δώσει άρωμα. Για να πάρετε μια ιδέα για το… μυρωδικό αποτέλεσμα, σας ενημερώνουμε ότι το λικέρ Amaretto φτιάχνεται με κουκούτσια από βερίκοκα.

Δείτε επίσης:
Το απίστευτο tip για να βγάλεις ακόμη και το τελευταίο κουταλάκι μαρμελάδα από το βάζο

Μαρμελάδα φράουλα με τζίντζερ και αρμπαρόριζα

Πάστα φλώρα με φρέσκα βερίκοκα