Το φαγητό γίνεται πρωταγωνιστής όλων των ιστοριών του Μονταλμπάνο και αποκτά έντονη συναισθηματική αξία. Μοιραζόμαστε μαζί σας τρεις από τις πιο αγαπημένες του συνταγές, για να σας προσκαλέσουμε στην κουζίνα του Αντρέα Καμιλλέρι.

Το βιβλίο είναι μια έρευνα για τον γαστρονομικό κόσμο του Ιταλού συγγραφέα Αντρέα Καμιλλέρι, όπως παρουσιάζεται από τον διάσημο χαρακτήρα των μυθιστορημάτων του, τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, έναν περίφημο καλοφαγά με αστείρευτη όρεξη. Προέκυψε έτσι μια γευστική ανθολογία σαν καλοστρωμένο τραπέζι, με αναφορές σε πιάτα και συνταγές από την παιδική του ηλικία στη Σικελία. Το φαγητό γίνεται πρωταγωνιστής όλων των ιστοριών του Μονταλμπάνο και αποκτά έντονη συναισθηματική αξία ως συνώνυμο της μητρικής αγάπης, τα μυστικά όμως των γευστικών πιάτων φυλάσσονται από την «παραδουλεύτρα» Αντελίνα, τον Καλότζερο, τον Εντσο. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τρεις από τις πιο αγαπημένες του συνταγές και τις εικονογραφούμε (μια και το βιβλίο δεν έχει φωτογραφίες) για να σας προσκαλέσουμε στην κουζίνα του Αντρέα Καμιλλέρι.

Καπονάτα

Υλικά (για 8 άτομα)
1 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
200 γρ. άσπρες (ή πράσινες) ελιές
1 ματσάκι σέλερι
50 γρ. κάππαρη
12 μελιτζάνες μικρές
3 κουτ. σούπας ξίδι & 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
150 γρ. τυρί κρέμα
400 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. αμύγδαλα ψημένα
Ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις τηγανίζουμε, αφού τις έχουμε αφήσει μια ώρα σε αλατισμένο νερό.

Ροδίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τις ελιές χωρίς κουκούτσι, την κάππαρη και το σέλερι, που έχουμε κόψει και βράσει σε νερό για 10΄, ώστε να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και ρίχνουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για λίγο να πάρουν γεύση στη σάλτσα που έχουμε σε χαμηλή φωτιά.

Κάθε τόσο κουνάμε το τηγάνι για να μην κολλήσει το φαγητό. Βάζουμε την καπονάτα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και την καλύπτουμε με το τυρί και με ψιλοκομμένα ψημένα αμύγδαλα.

Το φαγητό σερβίρεται κρύο, τρώγεται και την επόμενη μέρα.

Πάστα ‘νκασάτα

Υλικά (για 6 άτομα)
600 γρ. ζυμαρικά σέλινο
200 γρ. τυρί τούμα ή φρέσκο κατσοκαβάλο (εναλλακτικά, φρέσκο κασέρι)
200 γρ. κιμά
50 γρ. μορταδέλα ή σαλάμι
2 σφιχτά αυγά
4 μελιτζάνες
100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
σάλτσα ντομάτας
½ ποτήρι λευκό κρασί
βασιλικό
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις τηγανίζουμε, αφού τις έχουμε αφήσει πρώτα 1 ώρα σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν.
Στο μεταξύ, τσιγαρίζουμε τον κιμά σ’ ένα τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, τον σβήνουμε με κρασί και ολοκληρώνουμε το βράσιμο προσθέτοντας μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας.

Βράζουμε αλ ντέντε τα ζυμαρικά, τα βάζουμε σε σουπιέρα και τους ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας.

Παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε καλά, ρίχνουμε τριμμένο ψωμί, βάζουμε μια στρώση ζυμαρικά και μια στρώση κιμά, μετά μια στρώση τηγανητές μελιτζάνες. Στη συνέχεια ρίχνουμε πεκορίνο, βασιλικό, μια στρώση με σφιχτά αυγά και το φρέσκο τυρί και το σαλάμι, κομμένα σε φέτες.

Βάζουμε μια τελευταία στρώση ζυμαρικών και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες τηγανητές μελιτζάνες. Ρίχνουμε σάλτσα και πολύ πεκορίνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 ́. Το τυρί, καθώς θα λιώνει, θα δημιουργήσει μια λεπτή χρυσαφένια κρούστα.

Tip: Αν θέλουμε, απλώνουμε σε ένα μπολ φέτες μελιτζάνας, ώστε να σχηματιστεί ένας «θόλος» και συνεχίζουμε την εκτέλεση.

Σφιντσόνε

Υλικά (για 6 άτομα)
500 γρ. ζύμη με μαγιά
400 γρ. ντομάτες, σε κυβάκια
150 γρ. κατσοκαβάλο σε φέτες
60 γρ. πεκορίνο τριμμένο
50 γρ. τριμμένο ψωμί
6 αντσούγιες
50 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
χυμό από 1 λεμόνι
μαϊντανό, ρίγανη
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τη ζύμη με το τριμμένο πεκορίνο, τον χυμό λεμονιού, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι. Φτιάχνουμε ένα καρβέλι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σκεπασμένο με μάλλινη κουβέρτα.

Στο μεταξύ, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις ντομάτες και λίγο αλάτι. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί λαδωμένο, στρώνουμε από πάνω τη σάλτσα, τις αντσούγιες και τις φέτες τυριού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Στο μεταξύ, βάζουμε το τριμμένο ψωμί να ροδίσει σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και το ρίχνουμε στο ταψί μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, μαζί με λίγη ρίγανη.

Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για άλλα 10 ́.

Δείτε επίσης:

10 άγνωστα πιάτα της ιταλικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε

Πιαντίνα: Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί

«Αperitivo»: Μια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα