Από τη στιγμή της αγοράς και μετά ο τρόπος που θα συντηρήσουμε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας επηρεάζει την ποιότητα, την υφή και τη γεύση που θα έχουν όταν φτάσουν στο τραπέζι. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να τα απολαμβάνουμε σα να ‘ναι φρέσκα ως τη μέρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Σκόρδα και κρεμμύδια
Διατηρούνται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου σε χώρο σκοτεινό που να αερίζεται καλά γιατί η ζέστη και η υγρασία αλλοιώνουν σημαντικά τη φρεσκάδα τους. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφού τα πλύνετε, τα καθαρίσετε και τα στεγνώσετε καλά, τα βάζετε σε ένα δοχείο σκεπασμένα με χαρτί κουζίνας και τα κρατάτε μέχρι 3 μέρες.

sparaggia

Σπαράγγια
Τα διατηρείτε στο ψυγείο τυλίγοντας το κάτω μέρος από τα κοτσανάκια τους με βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή εναλλακτικά τα βάζετε όρθια σε ένα βαζάκι με νερό και καλύπτετε τις κορφούλες τους με λίγο υγρό χαρτί κουζίνας, προκειμένου να παραμείνουν τραγανά. Καταναλώνονται ιδανικά μέχρι 2 ημέρες από τη συγκομιδή τους.

Μαρούλι και φυλλώδη λαχανικά
Αφού τα πλύνετε καλά, τα στεγνώνετε (ο στεγνωτήρας λαχανικών κάνει εξαιρετική δουλειά) και στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα δοχείο-που κλείνει αεροστεγώς- καλυμμένα με βρεγμένη πετσέτα κουζίνας ή χαρτί κουζίνας που θα ανανεώνετε τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουν τρυφερά μέχρι 2 μέρες.

Καρότα-παντζάρια
Είναι από τα λαχανικά που προσαρμόζονται μια χαρά και εκτός ψυγείου. Τα πλένετε πρώτα σχολαστικά, τα στεγνώνετε σε μια πετσέτα και στη συνέχεια τα σκεπάζετε με μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα. Τα φύλλα των παντζαριών μπορείτε να τα διαχειριστείτε ακριβώς όπως τα φυλλώδη λαχανικά. Στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν επίσης για αρκετό καιρό γιατί αγαπούν και τα δροσερά μέρη, όμως από τη στιγμή που τα καθαρίσετε, για να μη χάσουν την υγρασία τους, τα κλείνετε σε σακουλάκι τροφίμων για να τα καταναλώσετε άμεσα.

Κολοκύθια-μελιτζάνες-ντομάτες
Ως κλασικά ζαρζαβατικά του καλοκαιριού αγαπούν τη ζέστη και όχι τόσο τη δροσιά. Διατηρούνται βέβαια και στο ψυγείο, αν όμως έχετε λίγο περίσσιο χώρο στον πάγκο της κουζίνας σας καλό είναι να τα κρατήσετε σε ένα όμορφο μπολ εκτός ψυγείου. Οι ζουμερές ντομάτες θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή. Είτε τις κρατήσετε στο ψυγείο είτε εκτός προτιμήστε τα ευρύχωρα μπολ αποφεύγοντας να τις στριμώχνετε τη μια πάνω στην άλλη.

dyosmos

Μυρωδικά και σέλερι
Τα πλένετε καλά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, στη συνέχεια τα στεγνώνετε καλά, κόβετε λίγο τις άκρες από τα κοτσανάκια και τα βάζετε σε ποτήρι με νερό όπως ένα μπουκέτο με λουλούδια. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε σε πλαστικό σακουλάκι κλείνοντάς το καλά για να μη μαραθούν ή να τα καλύψετε με βρεγμένο πανάκι για να παραμείνουν δροσερά.

frouta

Φρούτα
Πεπόνι-καρπούζι
Είναι προτιμότερο να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου και να τα βάζετε στο ψυγείο λίγη ώρα πριν τα καταναλώσετε -και αφού τα κόψετε φυσικά- γιατί όπως και να το κάνουμε δροσερά είναι πιο νόστιμα.

Φράουλες
Λόγω του ότι είναι ευπαθείς, καλό θα είναι να τις διατηρείτε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο χωρίς να αφαιρέσετε τα φυλλαράκια τους και να τις καταναλώνετε εντός 2 το πολύ 3 ημερών. Προτιμήστε να τις πλύνετε λίγο πριν την κατανάλωση.

Μάνγκο-δαμάσκηνα-ροδάκινα-ακτινίδια
Αν όταν τα αγοράσετε δεν είναι αρκετά ώριμα, τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Στη συνέχεια τα βάζετε στο ψυγείο όπου διατηρούνται 4-5 μέρες.

Μήλα-μπανάνες- πορτοκάλια- σταφύλια
Τα πρώτα τρία είναι φρούτα αρκετά ανθεκτικά και μπορούν να παραμείνουν φρεσκότατα και εκτός ψυγείου. Όσον αφορά τις μπανάνες, στο ψυγείο παρατείνεται αρκετά η διαδικασία ωρίμανσης όπως και με όλα τα φρούτα. Το πόσο θα αντέξουν εξαρτάται από το πόσο πράσινες είναι όταν τις αγοράζετε αλλά και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα σταφύλια πρέπει να τα πλένετε, να τα στεγνώνετε και να τα βάζετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

3 χρυσοί κανόνες
* Τοποθετείτε το κρέας και τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε δοχεία κλεισμένα αεροστεγώς σε ξεχωριστή θέση στο ψυγείο και μην βάζετε κοντά τους φρούτα και λαχανικά για να μην «πάρουν μυρωδιά».

* Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά που θα αγοράσετε το συντομότερο δυνατό γιατί τα διατροφικά τους στοιχεία όσο περνάει ο καιρός αλλοιώνονται.

* Όταν κόψετε ένα φρούτο ή λαχανικό φροντίζετε να το καταναλώσετε άμεσα γιατί σε λίγες μόλις ώρες παύει να έχει τα χαρακτηριστικά και κάποιες από τις ιδιότητες του φρέσκου. Επίσης, επειδή η μελιτζάνα και η πατάτα μαυρίζουν αμέσως μόλις τις καθαρίσετε και τις κόψετε, τις ρίχνετε σε μια λεκανίτσα νερό όπου μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη στιγμή που θα τις μαγειρέψετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε επίσης και με τα κρεμμύδια αφού τα καθαρίσετε.