Τι χρειάζεται η γλάστρα με τον βασιλικό για να μην μας μαραθεί; Ήλιο, νερό και λίγο κλάδεμα μια στο τόσο. Αν δώσετε σημασία σε αυτό το απαραίτητο τρίπτυχο, τότε ο βασιλικός σας θα είναι ακμαίος με πλούσιο, υγιές και μυρωδάτο φύλλωμα.

Ο βασιλικός απαντάται σε 150 διαφορετικές ποικιλίες ανά τον πλανήτη. Άλλες γλυκιές, άλλες πικάντικες, άλλες με ανοιχτόχρωμα φύλλα, άλλες με βαθυπράσινα, ακόμη και με μωβ ανταύγειες. Είναι ένα φυτό με κύκλο ζωής ενός έτους, οπότε αυτό μας δίνει την ευκαιρία κάθε χρονιά να δοκιμάζουμε και μια διαφορετική ποικιλία.

Πού και πότε
Σημαντική είναι η χρονική στιγμή που θα διαλέξουμε να τον φυτέψουμε. Αν επιλέξουμε να έχουμε τη γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, τότε η ιδανική περίοδος είναι μόλις τελειώσουν και οι τελευταίες δροσούλες της άνοιξης. Αν, όμως, πάρουμε σπόρους και μεγαλώσουμε τον βασιλικό εντός του σπιτιού, θα πρέπει να φυτέψουμε τους σπόρους 6-8 εβδομάδες νωρίτερα.

Ο βασιλικός θέλει και το… παραθύρι του
Είναι πολύ σημαντικό να είναι το μέρος ευήλιο. Ο βασιλικός αγαπά τον ήλιο και χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες «ηλιοθεραπείας» καθημερινά. Αν δεν έχουμε κήπο ή βεράντα, ένα φωτεινό παράθυρο θα την κάνει τη δουλειά. Η έκθεση στον ήλιο δεν είναι ανάγκη να είναι άμεση, αρκεί να μπαίνει αρκετό φως στο συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού.

Η φύτευση
Φυτεύουμε τους σπόρους κατευθείαν στη γλάστρα. Αφήνουμε χώρο μεταξύ των σπόρων όπως προτείνει η κάθε συσκευασία.

Το χώμα
Μπορούμε να ρωτήσουμε σε κάθε φυτώριο καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές. Πρέπει το χώμα του να είναι γόνιμο, ελαφρύ και να προσφέρει καλή αποστράγγιση, οπότε μια εύκολη και καλή επιλογή είναι ένα μείγμα από περλίτη, συμπιεσμένο κοκοφοίνικα και απλή τύρφη.

Το κλάδεμα
Όταν αρχίσει να βγάζει ο βασιλικός μικρά λευκά λουλουδάκια ή όταν ξεπεράσει σε ύψος τα 15 εκατοστά, είναι ώρα για κλάδεμα. Αφαιρούμε τα λουλουδάκια χωρίς να κόψουμε τα κλαράκια του. Αν σκληρύνουν τα λεπτά κλαδιά του τότε θα πικρίσει, οπότε, όποτε βλέπουμε λουλουδάκια τα αφαιρούμε και κόβουμε και λίγο ύψος για να παραμείνει γλυκός.

Η σοδειά
Κόβουμε πάντα πάνω από τους «κόμπους». Τα κάτω κάτω φύλλα είναι καλά για αποξήρανση και μαγείρεμα, ενώ τα πάνω που είναι πιο γλυκά, για ωμή κατανάλωση μέσα σε σάντουιτς, σε σαλάτες και σε πίτσες.

Extra tip: Αν κόψουμε τα φύλλα το πρωί θα είναι ακόμη πιο νόστιμα λόγο της επαφής με τον ήλιο.

Η αποξήρανση
Δένουμε ματσάκια με 3-5 κλαδάκια. Τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό και ζεστό μέρος. Ο βασιλικός θα χρειαστεί 2-4 εβδομάδες μέχρι να αποξηραθεί καλά.

Δείτε επίσης:

Βασιλικός: Ένα απίστευτα θεραπευτικό βότανο

Πώς αποξηραίνουμε τα μυρωδικά;

Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα φρέσκων μυρωδικών