Οι μπανάνες είναι αγαπημένο φρούτο! Πρώτον, τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι στο σπίτι και στο γραφείο, καθώς μεταφέρεται εύκολα. Από την άλλη, μπορεί να χρησιμεύσει σε γλυκές ή και αλμυρές συνταγές!
Τώρα το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο να συντηρήσουμε ωστόσο τις μπανάνες μας, με αποτέλεσμα συχνά να τις πετάμε, καθώς μαυρίζουν εξωτερικά και εσωτερικά και δεν τρώγονται… Η πιο σωστή λύση για να μπορούμε άνετα να τις χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές είναι να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.
Πώς όμως θα τις καταψύξουμε σωστά, ώστε να αποθηκευτούν με τον κατάλληλο τρόπο και να είναι έτοιμες για χρήση, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε; Ολόκληρες σε φέτες ή χυλωμένες; Ανάλογα με τη μετέπειτα χρήση τους, μπορούν να καταψυχθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μπανάνες θα πρέπει να καταψυχθούν αρκετά ώριμες, όταν έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν εξωτερικά.

Ο πιο πρακτικός: κομμένες σε φέτες
Ταιριάζει στις περισσότερες συνταγές ενώ μπορούμε να τις κόψουμε σε λεπτές ή πιο χοντρές φέτες. Ιδανικό κόψιμο για smoothies ή για γαρνίρισμα σε γλυκά, για κρέμες, ακόμα και για παγωτά. Προσοχή όμως! Ενώ φαίνεται πολύ απλός τρόπος, κρύβει μια μεγάλη παγίδα που οφείλουμε να προσέξουμε, ώστε να καταψυχθούν σωστά αλλά και πρακτικά.

Η κατάψυξή τους γίνεται σε 2 στάδια. Αφού τις κόψουμε, τις απλώνουμε σε ένα ταψί, πάνω στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Το ταψί θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να τις χωράει όλες στην επιφάνειά του, οπότε το μέγεθός του εξαρτάται από την ποσότητα των φρούτων που αποφασίζουμε να αποθηκεύσουμε. Τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη και αφήνουμε τις μπανάνες να παγώσουν.

@freezedriedadventuresHow I keep my freeze dryer running and food prepped and ready to go load after load. ##freezedrying ##freezedryer ##frozenfood ##frozenbananas ##bananas♬ original sound – Freeze Dried Adventures


Αφού παγώσουν καλά, μπορούμε στη συνέχεια να τις βγάλουμε από το ταψί και να τις αποθηκεύσουμε σε σακούλες κατάψυξης που κλείνουν καλά, για να πιάνουν και λιγότερο χώρο στην κατάψυξή μας. Αν πάμε κατευθείαν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, οι φέτες μπανάνας θα κολλήσουν μεταξύ τους και για να τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να περιμένουμε να ξεπαγώσουν καλά όλες. Και φυσικά να πετάξουμε αυτές που περισσεύουν καθώς δεν γίνεται να τις επαναψύξουμε…

Ολόκληρες/ μισές
Αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε ολόκληρες ή μισές, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε μια μια σε μικρές σακούλες κατάψυξης και να τις βγάζουμε κάθε φορά την ποσότητα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Ωραία ιδέα για τα παιδιά είναι να περάσουμε μισές μπανάνες σε ξυλάκια παγωτού να τις καταψύξουμε και στη συνέχεια να τις βουτήξουμε στη σοκολάτα!

@inthekitchenwithlenaEasy Frozen Banana Pops 🍌✨ ##GetCrocd ##GoForTheHandful ##springbreak ##dessert ##chocolate ##frozenbananas ##fyp ##foryou ##spring♬ Banana (feat. Shaggy) [DJ FLe – Minisiren Remix] – Conkarah


Λιωμένες
Ένας τρίτος τρόπος να καταψύξουμε τις μπανάνες είναι να τις λιώσουμε και να τις φυλάξουμε στη συνέχεια στην κατάψυξη. Είναι ιδανικό για κέικ, banana bread, pancakes, μπισκοτάκια μπανάνας… Ωστόσο, δεν είναι από τους τρόπους που προτιμάμε…

Δείτε επίσης:
6 διαφορετικά κόλπα για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες!

Χοιρινή τηγανιά με κρητικές μπανάνες και μούσμουλα

Vegan και υγιεινό παγωτό στο λεπτό!