Το μπλέντερ είναι από τις συσκευές που φιγουράρουν στον πάγκο κάθε κουζίνας και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι χρήσης του. Ωστόσο, όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται για πολυεργαλείο και καλό είναι να γνωρίζετε για ποιες χρήσεις δεν προορίζεται αν δεν θέλετε να καταλήξει σύντομα στην ανακύκλωση συσκευών.

Τα καυτά υγρά
Παρόλο που η πολτοποίηση των υλικών μιας σούπας για να φτιάξετε ωραίες βελουτέ είναι από τις πιο συχνές χρήσεις του μπλέντερ -ειδικά τους χειμερινούς μήνες- είναι επικίνδυνο να ρίχνετε στην κανάτα την σούπα όσο ακόμα ουσιαστικά βράζει. Σφραγίζοντας τη συσκευή ενώ η σούπα είναι καυτή και θέτοντάς τη σε λειτουργία ενώ έχουν δημιουργηθεί ατμοί, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υψηλής πίεσης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει απότομα το καπάκι και το καυτό περιεχόμενο της κανάτας να πεταχτεί παντού (και πάνω σας φυσικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Αφήστε λοιπόν τη σούπα να κρυώσει και μετά πολτοποιήστε τα υλικά σας ενώ δε χρειάζεται να γεμίζετε την κανάτα, καλύτερα να τα ρίξετε σε δόσεις για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας. Επίσης, κρατάτε το πώμα του μπλέντερ όσο αυτό είναι σε λειτουργία για να αποφύγετε ατυχήματα.

Ο πουρές
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά δεν είναι… Το μπλέντερ δεν είναι η συσκευή που θα φτιάξει έναν ωραίο, τέλειο, βελούδινο πουρέ πατάτας. Αν το προσπαθήσετε η αποτυχία είναι στο τσεπάκι σας και μην πείτε ότι δεν σάς προειδοποιήσαμε. Οι λεπίδες του θα «δουλέψουν» παραπάνω απ΄ όσο πρέπει την πατάτα, θα απελευθερωθεί πολύ άμυλο και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κολλώδες και όχι βελούδινο. Προτιμήστε την παραδοσιακή μέθοδο, είναι ίσως λίγο πιο χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα μετράει.

Τα αποξηραμένα φρούτα και οι λιαστές ντομάτες
Αν το μπλέντερ σας είναι υψηλής ισχύος, δεν θα έχετε πρόβλημα με τα συγκεκριμένα υλικά. Αν ωστόσο είναι από τα συμβατικά, πιθανόν τα υλικά όχι μόνο να κολλήσουν στις λεπίδες αλλά και να καταστρέψουν τη συσκευή. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πολτοποιήσετε λιαστές ντομάτες για να φτιάξετε μια πέστο λ.χ, βυθίστε τες σε ζεστό νερό ή ζωμό για να μαλακώσουν.

Οι κόκκοι καφέ και ολόκληρα μπαχαρικά
Μπορεί το μπλέντερ να είναι από τις απαραίτητες συσκευές που φτιάχνουν smoothies, πολτοποιούν φρούτα και λαχανικά κ.ο.κ ωστόσο δεν είναι πολυμηχανήματα και προφανώς δεν κάνουν για όλα. Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι οι λεπίδες τους δεν είναι κατασκευασμένες για να κόβουν καφέ και ολόκληρα μπαχαρικά και αν το δοκιμάσετε, εκτός του ότι το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό, αν το κάνετε συστηματικά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε βλάβη στο μηχάνημα. Επίσης, εννοείται ότι η ποιότητα του καφέ δεν θα είναι άριστη δεδομένου ότι όχι μόνο δεν αλέθεται σωστά αλλά επηρεάζονται και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένες συσκευές για να αλέσετε καφέ και μπαχαρικά.

Ο πάγος και τα παγωμένα φρούτα και λαχανικά
Το επαναλαμβάνουμε: Αυτά προορίζονται μόνο για μπλέντερ υψηλής ισχύος. Στα απλά μπλέντερ θα πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά μέχρι να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί τα παγωμένα υλικά είναι πολύ σκληρά οπότε μέχρι να κοπούν από τις λεπίδες όπως πρέπει θα χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα «ζορίσετε» το μηχάνημα και πιθανόν τελικά να το καταστρέψετε. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι η διάρκεια ζωής κάθε συσκευής εξαρτάται από την ορθή χρήση της. Αν θέλετε να φτιάξετε smoothie με παγωμένα φρούτα, αφήστε τα για περίπου 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσουν.