Το γουακαμόλε είναι ένα εύκολο, γρήγορο και ιδιαιτέρως θρεπτικό σνακ που αγαπούν οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Με βασικό υλικό το αβοκάντο, δεν χρειάζεται μαγείρεμα και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες γεύσεις για ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Γρήγορα όμως αυτό το πεντανόστιμο μείγμα χάνει το όμορφο πράσινο χρώμα του και μαυρίζει.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένα ένζυμο που εμπεριέχεται στο αβοκάντο όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται, με αποτέλεσμα το γουακαμόλε να μαυρίζει. Μια άμεση λύση είναι να προσθέσετε λεμόνι ή λάιμ στο μείγμα. Όχι μόνο δίνει την όξινη πινελιά που χρειάζεται η συνταγή, αλλά παράλληλα επιβραδύνει τη διαδικασία της οξείδωσης. Ωστόσο, αν θέλετε το μείγμα να συντηρηθεί και για την επόμενη μέρα –κι όχι μόνο για κάποιες ώρες- έχετε ανάγκη από μια πιο δραστική λύση στο ζήτημα.

Πώς θα αποτρέψετε την οξείδωση;
Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε την οξείδωση είναι να κλείσετε αεροστεγώς το γουακαμόλε. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν το τυλίξετε προσεκτικά με πλαστική μεμβράνη τροφίμων. Προσοχή: δεν αρκεί να κλείσετε απλώς το μπολ του μείγματος. Για να εμποδίσετε τον αέρα να εισχωρήσει, χρειάζεται να τυλίξετε προσεκτικά και σχολαστικά όλο το μείγμα με την πλαστική μεμβράνη.

Αν πάλι δεν έχετε μεμβράνη, το ίδιο αποτέλεσμα πετυχαίνεται και με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα). Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να κόψετε τη μεμβράνη ή τη λαδόκολλα στο σωστό μέγεθος. Αφού την έχετε κόψει καταλλήλως, την πιέζετε καλά ώστε να εφαρμόζει σωστά στην επιφάνεια του γουακαμόλε.

Extra tip της τελευταίας στιγμής
Σας έχουμε ένα ακόμη μυστικό που μπορεί να σας… σώσει την τελευταία στιγμή. Έχετε καλέσει φίλους στο σπίτι και έχετε ετοιμάσει ένα μεγάλο μπολ γουακαμόλε κάμποση ώρα πριν αρχίσουν να καταφθάνουν. Την ώρα του σερβιρίσματος βλέπετε ότι πάνω πάνω έχει αρχίσει να μαυρίζει. Μην αγχωθείτε και φυσικά μην το πετάξετε! Αρκεί να πάρετε ένα μικρό κουταλάκι, να σκάψετε την επιφάνεια του μείγματος και να αφαιρέσετε το πάνω στρώμα του μείγματος. Θα δείτε ότι από κάτω το γουακαμόλε σας είναι καταπράσινο και έτοιμο να το απολαύσετε!

Δείτε επίσης:
Σεφ αποκαλύπτουν τα μυστικά τους για τέλειο γουακαμόλε

Μους σοκολάτας με αβοκάντο: η πιο βελούδινη και υγιεινή μους

Το τέλειο γουακαμόλε