Κανένα γεύμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρωινό του Σαββατοκύριακου. Είναι τότε που η οικογένεια μπορεί να καθίσει χαλαρά στο τραπέζι και να ξεκινήσει την ημέρα χωρίς το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων -δουλειά, σχολείο, ψώνια, επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες και πάει λέγοντας.

Τα Σαββατοκύριακα λοιπόν, θέλουμε να βάζουμε στο τραπέζι μας το κάτι παραπάνω και όχι ένα ακόμη μπολ με γάλα ή γιαούρτι και δημητριακά ή κουλουράκια έτοιμα από τον φούρνο, παρέα με τον καφέ. Μία από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές είναι το κέικ με καφέ. Όχι ένα κομμάτι από οποιοδήποτε κέικ παρέα με καφέ, αλλά το πιο τέλειο κέικ που έχετε δοκιμάσει και μέσα του κρύβει μια γενναιόδωρη ποσότητα από εσπρέσο!

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις περισσότερες συνταγές για κέικ με γεύση καφέ που μπορεί να δοκιμάσετε, εδώ ο καφές δεν ομογενοποιείται πλήρως μέσα στο μείγμα, αλλά όταν κόβετε κάθε κομμάτι βλέπετε στο κέντρο του και μία λεπτή λωρίδα καφέ. Επιπλέον, το συγκεκριμένο κέικ, δεν είναι πολύ γλυκό, έχει στιβαρή υφή και ευχάριστη γεύση από την sour cream που προστίθεται στο μίγμα. Βέβαια, αν δεν βρείτε sour cream, ένα πλήρες γιαούρτι μπορεί άνετα να την αντικαταστήσει.

Ένα ακόμη στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει δε, είναι η τριφτή ζύμη στην επιφάνεια του, που θυμίζει κάπως crumble. Πραγματικά, είναι το τέλειο κέικ καφέ! Ιδού και η συνταγή του, για να το δοκιμάσετε και εσείς:


Φωτογραφία & συνταγή: Edd Kimber, One Tin Bakes, Kyle Books, 2020

Υλικά
Για τη βάση του κέικ:
170 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για το άλειμμα της φόρμας
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 μεγάλα αυγά
¾ φλιτζανιού sour cream (ή γιαούρτι πλήρες)

Για την επιφάνεια του κέικ:
1 ¼ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
½ φλιτζάνι + 1 γεμάτη κ. σ. καστανή ζάχαρη
½ κ. γ. αλάτι
130 γρ. αλατισμένο βούτυρο

Για την στρώση εσπρέσο:
1/3 φλιτζανιού + 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
3 κ. γ. στιγμιαίο εσπρέσο σε σκόνη (ή περισσότερο για πιο έντονη για γεύση)
1-2 κ. γ. κανέλα

Διαδικασία
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για την επιφάνεια του κέικ. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι. Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και να εμφανίζονται μικρές καφέ κηλίδες στην επιφάνειά του. Πριν καούν αυτά τα κηλίδες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αδειάζουμε αμέσως το βούτυρο μέσα στο μπολ με τα στέρεα συστατικά, ανακατεύοντας με πιρούνι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα που θα θυμίζει ψίχουλα σε ακανόνιστα μεγέθη. Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα μείγματα.

Για την στρώση εσπρέσο: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τον εσπρέσο και την κανέλα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Για την βάση του κέικ: Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί διαστάσεων 23 x 33 εκ. και στρώνουμε με ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ώστε να προεξέχει από τις δύο μεγάλες πλευρές του ταψιού.

Σε μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, για 4΄-6΄. Προσθέτουμε τη βανίλια στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως , πριν ρίξουμε το επόμενο. Τέλος προσθέτουμ το μείγμα του αλευριού σε 3 δόσεις, εναλλάσσοντας με την sour cream και ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι.

Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα της βάσης στο ταψί που ετοιμάσαμε. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του εσπρέσο και προσεκτικά, κουταλιά κουταλιά καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα της βάσης, φροντίζοντας να καλύψει όλο το μείγμα του εσπρέσο. Τέλος, πασπαλίζουμε με το μείγμα για την επιφάνεια του κέικ που είχαμε βάλει στην κατάψυξη.

Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 40΄-50΄. Αφήνουμε το κέικ καφέ να κρυώσει στο ταψί για 15΄-20΄. Χρησιμοποιώντας τις άκρες του χαρτιού που προεξέχουν, το σηκώνουμε απαλά και το ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε, συνοδεύοντας ιδανικά με ένα φλιτζάνι καφέ. Μπορούμε να διατηρήσουμε το κέικ καφέ, καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες.

Δείτε επίσης:
Πώς να κάνουμε ζουμερό το κέικ που μας ξεράθηκε

Κέικ με ελαιόλαδο και Campari, να το πιεις στο ποτήρι!

H συνταγή για κέικ με τα 4 υλικά που κάνει θραύση στο Instagram