Σε πολλές συνταγές που υπόσχονται το τέλεια μαγειρεμένο ρύζι παρατηρούμε ότι βασική προϋπόθεση πριν το μαγείρεμα είναι το πλύσιμό του. Είναι όντως όμως αυτό απαραίτητο και γιατί;

Η απάντηση είναι ναι, φυσικά και είναι αν θέλετε το ρύζι σας να είναι σπυρωτό και όχι «λασπωμένο». Όταν βράζετε το ρύζι το νερό θολώνει από το άμυλο που περιέχει. Στη συνέχεια, όσο οι κόκκοι του ρυζιού βράζουν, απορροφούν το νερό μέχρι το σκεύος να στεγνώσει. Κατά συνέπεια, όλο το άμυλο από την επιφάνεια του ρυζιού κολλάει ανάμεσα στους κόκκους και το αποτέλεσμα είναι κολλώδες και σβωλιασμένο και όχι σπυρωτό ρύζι. Για να μην συμβεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι το καλό ξέπλυμα του ρυζιού 3-4 φορές μέχρι το νερό που το ξεπλένετε να μην είναι θωλό. Σε κάποια είδη ρυζιού με υψηλότερα ποσοστά αμύλου όπως αυτό που χρησιμοποιείται για το sushi π.χ, μπορεί να χρειαστεί να το ξεπλύνετε και 7-8 φορές πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα.