Το παραδοσιακό σιροπιασμένο κέικ της Λατινικής Αμερικής παίρνει το πιο καλό του στοιχείο, δηλαδή τα τρία διαφορετικά γάλατα που το κάνουν νόστιμο και ζουμερό, και τα διπλασιάζει. Σε αυτή την αναβαθμισμένη συνταγή, εκτός από ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος και γάλα εβαπορέ, προσθέτουμε γάλα καρύδας, συμπυκνωμένο γάλα καρύδας και καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Όπως και η πιο συνηθισμένη εκδοχή του με τα τρία γάλατα, έτσι και αυτή η συνταγή, μάς δίνει ένα κέικ αρκετά συμπαγές, που θυμίζει πουτίγκα, αλλά και πολύ αρωματικό, αφού περιέχει ρούμι και κανέλα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και ο λόγος που το προτείνουμε είναι οι νότες της καρύδας και της καραμέλας που του προσφέρουν μια γεύση πλούσια και πολυεπίπεδη.

Ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσετε και να αναδείξετε τις γεύσεις και τα αρώματά του; Να το σερβίρετε συνοδεία ενός εσπρέσο ή καλού τσαγιού. Η πικράδα τους θα απογειώσει τη γεύση του κέικ, και η αντίθεσή τους θα κάνει λάτιν πάρτι στον ουρανίσκο σας.

Υλικά (Για 18 κομμάτια)
75γρ. βούτυρο, λιωμένο (+λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε τη φόρμα)
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (+λίγη ακόμη για το πασπάλισμα}
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι (+μία επιπλέον πρέζα αλάτι)
6 μεγάλα αυγά, διαχωρισμένα
κουτ. σούπας γάλα (πλήρες)
κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουτ. γλυκού κρεμόριο (θα το βρείτε στο ράφι με τα μπαχαρικά)
400 ml γάλα καρύδας χωρίς προσθήκη ζάχαρης
240 ml γάλα εβαπορέ
180 ml συμπυκνωμένο γάλα καρύδας
160 ml ζαχαρούχο γάλα
κουτ. σούπας ρούμι
240 ml καραμελωμένο γάλα
360 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C . Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22×33 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, 150 γρ. ζάχαρη, το μπέικιν, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και 1/4 κουτ. σούπας αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.

Σε ένα μίξερ, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να αποκτήσουν σώμα. Θα χρειαστούμε περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμόριο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί πηχτή μαρέγκα. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρης σε μικρές δόσεις και συνεχίζουμε να χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να γίνει γυαλιστερή. Θα χρειαστούμε 3-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το μισό αλεύρι στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το 1/4 από το μείγμα με τα ασπράδια στο μείγμα με τους κρόκους για να το αφρατέψουμε. Με μια μαρίζ διπλώνουμε στο μείγμα ακόμη 1/4 από το μείγμα των ασπραδιών. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι που μας έχει απομείνει και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην χαθεί ο αέρας. Συνεχίζουμε με ακόμη 1/4 από το μείγμα των ασπραδιών και διπλώνουμε. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα ασπραδιών και ανακατεύουμε ελαφρά άλλη μία φορά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνουμε μέχρι το κέικ να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα μέχρι να μπορούμε να βάλουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα και να βαίνει καθαρή. Θα χρειαστούμε περίπου 25 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.

Όσο κρυώνει το κέικ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το γάλα καρύδας, το συμπυκνωμένο γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο, το ρούμι και μία πρέζα αλάτι. Θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς και ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει.

Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στο ζεστό ακόμα κέικ και κόβουμε το σε 18 ίσα κομμάτια μέσα στο ταψί. Περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό γαλατένιο «σιρόπι». Καλύπτουμε το κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.

Για να σερβίρουμε
Περιχύνουμε το κέικ με τα 180 ml καραμελωμένου γάλακτος. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το υπόλοιπο καραμελωμένο γάλα μέχρι να γίνει μους. Απλώνουμε τη μους πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Δείτε επίσης:

Leche Flan: Η κρεμ καραμελέ των Φιλιππίνων

Dulce de leche ή μαρμελάδα γάλακτος ελληνιστί

10 κλασικά πιάτα της κουβανέζικης κουζίνας