Στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική -ειδικά στη ζαχαροπλαστική- οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Ακόμα και αυτό που μπορεί να θεωρείτε ότι μπορείτε να παρακάμψετε μπορεί να είναι το μικρό μυστικό που θα κάνει τη συνταγή σας να διαφέρει. Ποια μπορεί να είναι αυτή η λεπτομέρεια για τα μπισκότα σας;

Αρκετές συνταγές μπισκότων αναφέρουν ότι πριν πλάσετε τη ζύμη των μπισκότων και την ψήσετε θα πρέπει να την αφήσετε να κρυώσει τυλιγμένη με μια μεμβράνη στο ψυγείο για περίπου μισή με μία ώρα. Πριν θεωρήσετε ότι αυτό είναι βήμα που μπορείτε να παρακάμψετε ξανασκεφτείτε το. Αυτό είναι που θα βοηθήσει να μπισκότα σας να μην «απλώσουν», να γίνουν δηλαδή πιο συμπαγή και να αποκτήσουν πλούσια υφή. Οι λόγοι είναι πολλοί όμως ο πιο σημαντικός είναι ότι βάζοντας τη ζύμη στο ψυγείο το βούτυρο σταθεροποιείται πριν το ψήσιμο και αυτό βοηθά στη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος. Όσο πιο κρύα είναι η ζύμη πριν μπει στο φούρνο τόσο λιγότερο θα «απλωθεί» κατά το ψήσιμο. Το βήμα αυτό επίσης δίνει στο αλεύρι της ζύμης χρόνο να ενυδατωθεί, κάτι που βοηθά στο να γίνουν τα μπισκότα πιο τραγανά.

Και μερικά extra tips για τέλεια μπισκότα

1. Τα καλά υλικά είναι το ήμισυ του παντός. Για νόστιμα κουλουράκια, μπισκότα και cookies, επιλέγετε πάντα καλά υλικά που εξασφαλίζουν ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα.

2. Μην προσπερνάτε το ζύγισμα. Στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι αυτό που εγγυάται ότι θα έχετε ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζετε ή μετράτε όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσετε την ανάμειξη και κοσκινίζετε το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

3. Προσοχή στο ανακάτεμα και το ζύμωμα. Για τραγανά κουλουράκια, χτυπάτε για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζετε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά. Στο ζύμωμα από την άλλη πρέπει να είσαστε φειδωλοί, μιας και τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλετε να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σας φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, απλά αφήστε τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.

4. Μην ξεχνάτε τα αρώματα. Όλα τα μπισκοτάκια αγαπούν τα αρώματα της βανίλιας και των μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. Τα πασχαλινά κουλουράκια πάλι, ζητούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών, γι’ αυτό μην παραλείψετε να προσθέσετε στο μίγμα ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

5. Κουπ πατ ή χέρι; Ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να δώσετε στα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουπ πατ. Για να δώσετε το κλασικό σχήμα στα πασχαλινά κουλουράκια, βέβαια, την πλεξούδα δηλαδή, θα χρειαστείτε να βάλετε χέρι. Παίρνετε λοιπόν μικρές ποσότητες από τη ζύμη -φροντίζοντας να παίρνετε όσο γίνεται ίδια ποσότητα κάθε φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα- και πλάθετε τη ζύμη σε κορδονάκια και κατόπιν τους δίνετε σχήμα πλεξούδας.

6. Προσοχή στο ψήσιμο. Μόλις τελειώσετε με το πλάσιμο, αραδιάζετε τα μπισκοτάκια και τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού. Για καλύτερο αποτέλεσμα ψήνετε ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια.

7. Η σωστή αποθήκευση τα κρατάει τραγανά περισσότερο. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα φυλάτε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.

Δείτε επίσης
10 συνταγές για τα πιο τέλεια μπισκότα και κουλούρια

#olivetips: O πιο εύκολος τρόπος να κάνεις σχέδια στα μπισκότα

7 tips για τέλεια cookies από μια αυθεντία του είδους