Υπάρχει καλύτερο προκαταρκτικό για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, που είναι αύριο (12/2), από τα λουκάνικα; Οι τρόποι και οι συνταγές για να τα φτιάξετε πολλοί. Όμως υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας τα ψήνουν στα κάρβουνα, τα τηγανίζουν, τα βάζουν σε ομελέτες και πίτες ή σε σάλτσες για μακαρόνια. Σε πολλές παραδοσιακές συνταγές τα βρίσκουμε μάλιστα να κάνουν παρέα σε όσπρια, όπως στους γίγαντες και τα ρεβίθια ή σε πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτα στο διάσημο σπεντζοφάι. Όπως και να τα κάνετε, πάντως, τα λουκάνικα είναι ένας πεντανόστιμος μεζές, που ειδικά την Τσικνοπέμπτη δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε για να βγουν άψογα ψημένα και ποια λουκάνικα να επιλέξετε; Το Olivemagazine.gr σας λύνει τις απορίες και σας προτείνει τα λουκάνικα και τις συνταγές, που θα κάνουν τη διαφορά.

shutterstock_147710354

Ψήσιμο στο τηγάνι
* Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αρκεί για να ψήσετε τα λουκάνικα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλλά επειδή το λουκάνικο βγάζει και το δικό του λίπος μπορούν να ψηθούν και χωρίς καμία λιπαρή ουσία.

* Προσέχετε να τα χαράξετε και να τα γυρίζετε ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

* Εναλλακτικά μπορείτε να τα κόψετε σε ροδέλες και να τα σοτάρετε μαζί με πράσο και κρεμμύδι. Οι γεύσεις και τα αρώματα που θα βγουν δημιουργούν το ιδανικό ορεκτικό για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

shutterstock_190936670

Ψήσιμο στο φούρνο
* Τα λουκάνικα ψήνονται και σε προθερμασμένο (στους 190ο C) φούρνο, σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή σε ένα μαντεμένιο τηγάνι στο φούρνο. Χαράξτε τα ή κόψτε τα σε ροδέλες και ψήστε τα για μισή ώρα το πολύ.

* Μια άλλη εναλλακτική είναι να τυλίξετε τα λουκάνικα με τη λαδόκολλα, αφού τα περιλούσετε με λίγο λάδι, λεμόνι και μουστάρδα (και αφού τα χαράξετε) και να τα ψήσετε για 30 λεπτά στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο. Λίγο πριν ψηθούν, ανοίξτε τη λαδόκολλα να πάρουν χρωματάκι.

shutterstock_191568932

Ψήσιμο στη σχάρα
* Θυμηθείτε να τρυπήσετε τα λουκάνικα με ένα πηρούνι σε αρκετά σημεία, ώστε να βγει το λίπος έξω και να μη σκάσουν στο ψήσιμο.

* Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο χοντρά είναι τα λουκάνικα, αλλά και από την ένταση της φωτιάς και την απόσταση που έχει η σχάρα μας από τη φωτιά. Γενικά, όμως, υπολογίστε ότι θέλουν γύρω στα 10-15 λεπτά.

Δοκιμάσαμε τα λουκάνικα Μουτεβελής
Για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης επιλέξαμε τα εξαιρετικά λουκάνικα, που φτιάχνει η οικογένεια Μουτεβελής από την Καλαμάτα εδώ και 45 χρόνια. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σειρά από παραδοσιακά, χωριάτικα λουκάνικα, υψηλής ποιότητας, όλα χειροποίητα και παρασκευασμένα με τον ίδιο αυθεντικό και πατροπαράδοτο τρόπο. Τα λουκάνικα Μουτεβελής φτιάχνονται από διαλεχτά κομμάτια φρέσκου χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, 100% φυσικά μυρωδικά και μπαχαρικά, εκλεκτό κόκκινο κρασί, φρέσκα υλικά όπως πορτοκάλι και πράσο. Επιπλέον, ωριμάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο καπνισμένα με ξύλο οξιάς, για να δίνουν τη γεύση και τη νοστιμιά του αυθεντικού, σπιτικού λουκάνικου.

Εμείς δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε:

* Τα χωριάτικα λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι, θρούμπι, κύμινο και κόκκινο ξηρό κρασί με ξεχωριστό άρωμα και γεύση
* Τα καυτερά τα μερακλίδικα με πέντε πιπέρια, που ανάβουν φωτιές
* Τα λουκάνικα με πράσο και με εκλεκτά καρυκεύματα
* Τα λουκάνικα Μυκόνου με τον νησιώτικο αέρα και τα εκλεκτά αρώματα
* Τα λουκάνικα “a la…ελληνικά” με φέτα, ρίγανη και λιαστή τομάτα

Ακολουθούν 5 λαχταριστές συνταγές με τα παραπάνω λουκάνικα της εταιρίας Μουτεβελής.

Σαγανάκι φούρνου με λουκάνικο, πιπεριά, πράσο και αβγά
Σαραγλάκια με λουκάνικο χωριάτικο
Λουκάνικα αλά Μπαρμπαρόσα
Παραδοσιακό σπεντζοφάι
Καγιανάς με λουκάνικο Μυκόνου