Φουσκάκια τους λένε στη Σκόπελο, λουκμούδια στις Σέρρες. Λουκουμάδες υπάρχουν πολλοί αλλά αυτές οι τοπικές παραλλαγές είναι μπουκιά και γλύκα!

Φουσκάκια Σκοπέλου

Οι λουκουμάδες για τα καλωσορίσματα και τα αρραβωνιάσματα. Με λουκουμάδες τρατάριζαν τους ταρσανάδες όταν σκάρωναν καινούργια πλοία και με λουκουμάδες θεμελίωναν το νέο ζευγάρι μόλις έδιναν τα χέρια για την παντρειά. Η διαδικασία τους είναι η εξής…

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη 6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό και σε μια λακκουβίτσα στο κέντρο βάζουμε 20 γρ. μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό, λίγο αλάτι και 1 κουτ. γλυκού μέλι που βοηθάει στο ρόδισμα. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στο χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο 2 ½ ώρες. Βάζουμε το λάδι να κάψει, παίρνουμε ένα ποτήρι νερό και βουτάμε ένα κουταλάκι. Βρέχουμε τα δάχτυλα και βοηθάμε να πέσει η ζύμη που έχουμε πιάσει με το κουταλάκι. Μόλις ψηθούν τους βάζουμε να στραγγίξουν και στο τέλος, σερβίρουμε με κανέλα, μέλι και ασπρισμένα αμύγδαλα.

Τσιπιλούδια και λουκμούδια Σερρών

Τα τσιπιλούδια ήταν οι λουκουμάδες των γιορτών σε σχήμα φιόγκου ενώ τα πρόσφεραν και οι κουμπάροι στο τραπέζι που έδιναν για το ζευγάρι οκτώ μέρες μετά τον γάμο που ήταν και η πρώτη έξοδος της νύφης. Τα λουκμούδια ήταν τετράγωνα λουκουμαδάκια που έφτιαχνε η νύφη μαζί με την κουμπάρα. Πήγαιναν στον πηγάδι, έβγαζε νερό και το κερνούσε σε ένα αγόρι και κορίτσι για να αποκτήσει γρήγορα παιδιά. Στη συνέχεια, μοίραζαν τα λουκμούδια στα παιδιά και τους περαστικούς.

Ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ½ κουτ. γλυκού σόδα, 150 ml γάλα, 3 αβγά και ½ κουτ. γλυκού αλάτι και φτιάχνουμε μια εύπλαστη ζύμη. Παράλληλα, βράζουμε 3 λεπτά 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη με 2 ½ φλιτζάνια νερό για ένα γρήγορο σιρόπι. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε σε φύλλο. Κόβουμε το ένα φύλλο λωρίδες και φτιάχνουμε φιογκάκια κόβοντας τις άκρες σαν να είναι κρόσσια. Τηγανίζουμε και σιροπιάζουμε. Το άλλο φύλλο το κόβουμε σε 7 κορδόνια και στη συνέχεια, μικρά τετράγωνα κομμάτια. Τηγανίζουμε και ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι 1-2 λεπτά.

Δείτε επίσης:

Αλμυροί λουκουμάδες με φέτα και θυμαρίσιο μέλι

Λουκουμάδες με άρωμα πορτοκάλι

Λουκουμάδες με γιαούρτι