Μια υπέροχη σπιτική σάλτσα φρέσκων μυρωδικών, που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα με όλα τα μυρωδικά, που έχουν μείνει στο ψυγείο και δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε.

Τα καλοκαιρινά πιάτα απαιτούν ολόφρεσκα μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, ο άνηθος κι άλλα. Συχνά, όμως, αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα τα μυρωδικά να μένουν μέρες στο ψυγείο, να μαυρίζουν, να χάνουν το άρωμά τους και τελικά να χαλάνε.

Η δική μας πρόταση είναι να κρατήσετε όλα τα μυρωδικά που έχετε στο ψυγείο και να κάνετε μια σπιτική σάλτσα με ελαιόλαδο, που θα βάλετε σε ένα βάζο και θα τη διατηρήσετε αρκετές μέρες. Η σάλτσα μυρωδικών θα δώσει έξτρα νοστιμιά σε όλα σας τα πιάτα! Για να ετοιμάσετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, δεν χρειάζεται να έχετε κάποια συγκεκριμένα μυρωδικά. Κάθε σάλτσα που θα ετοιμάσετε θα είναι μοναδική στο είδος της, ανάλογα με τα υλικά που θα βρείτε στο συρτάρι των λαχανικών και την έμπνευση της στιγμής.

Παρακάτω σάς δίνουμε κάποιες βασικές οδηγίες για να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες.

1. Επιλέγετε τα πιο τρυφερά και φυλλώδη μυρωδικά
Θα χρειαστεί να επιλέξετε τρυφερά μυρωδικά χωρίς σκληρό μίσχο, όπως ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μυρωδικά με πιο σκληρό μίσχο, όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι, θα κόψετε μόνο τα φύλλα τους. Το ίδιο θα κάνετε με τον βασιλικό και τον δυόσμο. Αν σας αρέσει η γεύση του εστραγκόν, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με φειδώ, επειδή είναι ένα δυνατό μυρωδικό που καλύπτει τις άλλες γεύσεις γύρω του.

2. Προσθέτετε ελαιόλαδο και οξύτητα
Το ελαιόλαδο βοηθάει στο να δέσουν όλα τα υλικά και αναδεικνύει υπέροχα τα αρώματα των μυρωδικών. Προσθέτετε το ελαιόλαδο σιγά σιγά και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα στο μπλέντερ ώστε να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα. Συμπληρώνετε με λίγο ξίδι ή αν προτιμάτε χυμό από φρέσκο λεμόνι. Μια ακόμη ιδέα είναι να συμπληρώσετε στο μίγμα λίγη κάππαρη που θα δώσει μια διαφορετική νότα στη σάλτσα.

3. Συμπληρώνετε με αρωματικούς βολβούς
Οι αρωματικοί βολβοί, όπως τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αποτελούν βάση για αναρίθμητες συνταγές. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια σπιτική αρωματική σάλτσα. Για να δώσετε, λοιπόν, την απαραίτητη γευστική ισορροπία προσθέτετε λίγο τριμμένο κρεμμύδι, σκόρδο ή εσαλότ (ή σάλοτ: μικρό κρεμμύδι με πιο απαλή και γλυκιά γεύση). Ανάλογα με τον βολβό που θα χρησιμοποιήσετε, θα έχετε διαφορετικό αποτέλεσμα.

4. Ολοκληρώνετε με αλάτι και πιπέρι
Το αλάτι και το πιπέρι είναι σημαντικά σε οποιαδήποτε παρασκευή της κουζίνας καθώς αναδεικνύουν τον συνδυασμό των γεύσεων και τα αρώματα των υλικών. Αλατίστε ελαφρά, επειδή το πολύ αλάτι θα επηρεάσει την απαλότητα της γεύσης των μυρωδικών.

Η σάλτσα μυρωδικών είναι έτοιμη! Μπορείτε να τη βάλετε σε ένα γυάλινο βαζάκι, να το κλείσετε καλά και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές μέρες.

Πού μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε
Ανοίγετε το βαζάκι με τη σπιτική σάλτσα κάθε φορά που επιθυμείτε λαχταριστό άρωμα μυρωδικών σε κάποιο πιάτο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε κάποιο κομμάτι κρέας πριν το μαγείρεμα, να το προσθέσετε σε ένα γρήγορο ριζότο για έξτρα γεύση, να περιχύσετε τις πατάτες που ετοιμάζετε στο φούρνο, να προσθέσετε γεύση και άρωμα σε μια πράσινη σαλάτα ή ακόμη κι ως σάλτσα για ένα ψητό κρέας ή ψάρι.

Γενικές οδηγίες παρασκευής
Θα υπολογίσετε ότι για ένα φλυτζάνι άκοπα φρέσκα μυρωδικά (200 γρ.) θα χρειαστείτε περίπου 150 γρ. ελαιόλαδο. Αν θέλετε να την αραιώσετε, θα προσθέσετε σιγά σιγά λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Για την αναλογία αυτή, δύο κουτ. σούπας ξίδι ή λεμόνι, ένα μικρό κρεμμύδι και δύο μικρές σκελίδες σκόρδο είναι αρκετές. Να θυμάστε ότι τα μυρωδικά χρειάζονται προσοχή στην επεξεργασία τους. Μην τα αλέθετε στο μπλέντερ πολλή ώρα, ένα με δύο περάσματα σε μέτρια ταχύτητα είναι αρκετά.

Δείτε επίσης:
Πώς να χρησιμοποιήσεις τον τρίφτη του τυριού για τα μυρωδικά

Ο πιο εύκολος τρόπος να «αναστήσεις» τα μαραμένα μυρωδικά

Γεμιστοί κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά