Συνήθως πώς πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας; Με πολύ νερό κάτω από τη βρύση που τρέχει; (Θα ανατρίχιαζαν οι οικολόγοι για τη σπατάλη και με το δίκιο τους).

Ας το ομολογήσουμε, όμως, αυτή είναι η πρακτική. Αν δεν προλάβουν τα παιδιά να τα αρπάξουν από τη χαρτοσακούλα πριν φωνάξουμε έντρομοι/ες να τα πλύνουν πρώτα (μας σώζει, μεταξύ μας, ότι δεν δείχνουν τέτοια ζέση για τα φρούτα!).

Και δεν είναι μόνο τα χέρια που τα πιάνουν πριν τα βάλετε εσείς στη χαρτοσακούλα. Που πριν έχουν πιάσει κάτι άλλο για αναφερθούμε σε αυτή την περίφημη διασταυρούμενη μετάδοση που τρομάζει τους ειδικούς με μικρόβια που μεταφέρονται από το ένα είδος στο άλλο. Είναι και τα λιπάσματα, τα χώματα, οι κάθε είδους βρωμιές που μόνο με το νερό δεν φεύγουν και ας φαίνονται πεντακάθαρα δια γυμνού οφθαλμού.

Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό με ξίδι. Παρόλο που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο σαν αντισηπτικό και δεν σκοτώνει βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, εξασφαλίζει μεγαλύτερη σιγουριά στην καθαριότητα.

Και παρακάτω θα βρείτε δύο είδη διαλυμάτων: ένα για φρούτα και λαχανικά και ένα για πράσινες σαλάτες που είναι ιδιαίτερη και ακόμα πιο δύσκολη, περίπτωση.

Καθαριστικό για φρούτα και λαχανικά

Αναμιγνύουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι με σπρέι 1 φλιτζάνι ξίδι με 4 φλιτζάνια νερό και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Χτυπάμε καλά να αναμιχθούν.

Βάζουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι (ξεχωριστά τα φρούτα, ξεχωριστά τα λαχανικά), ψεκάζουμε καλά και αφήνουμε να δράσει για 2-5 λεπτά.

Ξεπλένουμε με κρύο νερό χρησιμοποιώντας και ένα βουρτσάκι όπου χρειάζεται για να τρίψουμε καλά τη φλούδα.

Σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτί κουζίνας.

Καθαριστικό για πράσινες σαλάτες

Τοποθετούμε τις πράσινες σαλάτες σε ένα καθαρό γυάλινο ή μεταλλικό μπολ. Γεμίζουμε το μπολ με ένα διάλυμα από 1 φλιτζάνι ξίδι από λευκό κρασί, 4 φλιτζάνια νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι.

Αφήνουμε να παραμείνουν στο διάλυμα 2-5 λεπτά και στη συνέχεια, ξεπλένουμε με κρύο νερό είτε σε ένα σουρωτήρι είτε σε ειδικό στραγγιστήρι για πλύσιμο σαλάτας.

Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή χρησιμοποιούμε το στραγγιστήρι σαλάτας. Καλό είναι να πλύνετε τις σαλάτες σας πριν τις χρησιμοποιήσετε γιατί το υπόλειμμα υγρασίας τις μαραίνει στο ψυγείο.

Δείτε επίσης: 

Πώς να διατηρήσεις τις συσκευασμένες σαλάτες περισσότερο

Σαλάτες: από την επιλογή και την προετοιμασία μέχρι τη βινεγκρέτ

Το viral κόλπο για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τις ξύλινες κουτάλες