Φτιάχνουμε αλμυρά πρέτσελ με τη συνταγή του αρτοποιού και blogger Αdam Bush ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα. Σε λίγη ώρα το σπίτι θα μυρίσει γιορτή!

Κυρίως αλμυρά (αλλά και γλυκά), τα πρέτσελ μας έρχονται από ευρωπαίους μοναχούς του 7ου μ.Χ. αι. και το χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου που έχουν παραπέμπει στα σταυρωμένα χέρια την ώρα της προσευχής.

Αλμυρά πρέτσελ
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ + ΑΝΑΜΟΝΗ | ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ

Υλικά για 8 κομμάτια

1 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
140 ml ζεστό νερό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό
125 ml γάλα ζεστό
40 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
2 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
αλάτι θαλασσινό, παπαρουνόσπορους ή σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τέλος το μείγμα της μαγιάς.

2. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την ακουμπάμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά με τα χέρια μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Αν θέλουμε, τη ζυμώνουμε στο μίξερ με γάντζο ζυμώματος. Τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν, τη ρίχνουμε πάλι στον πάγκο και ζυμώνουμε ξανά για λίγο. Τη χωρίζουμε σε οχτώ μπάλες ζύμης. Οσο πλάθουμε μία-μία τις μπάλες ζύμης, κρατάμε την υπόλοιπη ζύμη σκεπασμένη με μια καθαρή νωπή πετσέτα.

3. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε μπαλάκι ζύμης σε ένα μακρύ κορδόνι, μήκους περίπου 50 εκ., με λεπτές άκρες (πλάστε το έτσι ώστε στη μέση να έχει λίγο περισσότερη ζύμη και να φουσκώνει ελαφρώς).

4, 5, 6, 7. Δίνουμε σχήμα στο κορδόνι ζύμης, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, πατώντας τις άκρες να κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Βάζουμε τα πρέτσελ σε ένα αλευρωμένο, ρηχό ταψί φούρνου, από την ανάποδη αυτή τη φορά, και τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Έτσι θα δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα.

8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα. Ζεσταίνουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέσα τη σόδα – θα αφρίσει λίγο οπότε περιμένουμε να καθίσει. Με μια τρυπητή κουτάλα βυθίζουμε μέσα ένα-ένα τα πρέτσελ στο νερό που σιγοβράζει, μόνο για 2 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω), τα στραγγίζουμε καλά και προσεκτικά τα μεταφέρουμε στο ταψάκι του φούρνου.

9. Πασπαλίζουμε με αλάτι, παπαρουνόσπορους ή σουσάμι. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα, να φουσκώσουν και να ψηθούν μέχρι μέσα.

Φωτογραφίες : Lara Holmes, Sam Stowell Styling: Mike Cutting Food styling: Janine Ratcliffe

Απόδοση: Δώρα Δημήτρουλα

Δείτε επίσης: 

Η κουλτούρα της γερμανικής κουζίνας

Pretzels (Πρέτσελ): Φτιάχνουμε τα λαχταριστά ψωμάκια στο σπίτι

10 τρόποι που μπορείτε να αξιοποιήσετε το προζύμι εκτός από ψωμί