Το βούτυρο συνδυασμένο με αρωματικά βότανα είναι μία ενδιαφέρουσα νότα που προσθέτει γευστικό βάθος και ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ένα πιάτο.

Οι πιο συχνές περιπτώσεις για χρήση κάποιου αρωματικού βούτυρου είναι σε ψητά κρεατικά πάσης φύσεως, σε κάποια ψαρικά όπως ο σολομός, σε βραστά λαχανικά όπως πατάτες, φασολάκια, καλαμπόκι και σίγουρα συνδυαστικά με ψωμί ψημένο στο φούρνο ή σαν ορεκτικό στο τραπέζι για να αλειφθεί στη συνέχεια. Ανάλογα με τη σύνθεση, ταιριάζει ιδανικά σε ζυμαρικά, ψητά μεγάλα μανιτάρια όπως πλευρώτους ή πορτομπέλο αλλά και λαχανικά σχάρας.

Οι συνδυασμοί μυρωδικών ή ακόμα και μπαχαρικών είναι ευέλικτοι ενώ μυρωδικά και κάθε λογής κοντιμέντα προσαρμόζονται στις προσωπικές γευστικές σας προτιμήσεις.

Πώς θα φτιάξετε αρωματικό βούτυρο
Η διαδικασία προετοιμασίας του είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε όποια αρτύματα ή μυρωδικά (ή και τα δύο συνδυαστικά) επιθυμείτε και ένα κρεμώδες βούτυρο καλής ποιότητας. Αναμιγνύετε το βούτυρο με τα αρωματικά καλά σε ένα μπολ, στη συνέχεια ρίχνετε το μίγμα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τυλίγετε σε ρολό και κλείνετε τις άκρες στριφτά. Το βάζετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη μέχρι να σφίξει το μίγμα. Πριν το σερβίρισμα, το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια κόβετε σε ροδέλες τις οποίες ρίχνετε στα ζεστά ζυμαρικά, λαχανικά ή κρεατικά σας.Μπορείτε ωστόσο να μην τυλίξετε το μίγμα και να μην το παγώσετε αλλά να το σερβίρετε αμέσως ως άλειμμα απλώνοντάς το σε φρυγανισμένο ψωμί.

Οι βασικοί κανόνες της επιτυχίας
*Το βούτυρο και κατά την προετοιμασία και κατά τη χρήση του όταν είναι έτοιμο, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
*Τα μυρωδικά πρέπει να είναι σωστά ψιλοκομμένα και τα αρτύματα καλά τριμμένα ώστε να απελευθερωθούν στο έπακρο τα αρώματά τους.