Δεν υπάρχει κουζίνα χωρίς ξίδι! Υγρό με έντονη παρουσία, χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν συντηρητικό και άρτυμα, δίνοντας ιδιαίτερη γεύση σε φαγητά και σαλάτες.

Το «θαυματουργό» ξίδι συντηρεί, μαζί με το αλάτι, λαχανικά (τουρσιά), φρούτα αλλά και κρέατα, ακόμη και θαλασσινά. Συμμετέχει σε σάλτσες όπως η μουστάρδα και η μαγιονέζα, και είναι απαραίτητο για τις γνωστές γλυκόξινες σάλτσες της Ασιατικής Κουζίνας. Η παρουσία του καθυστερεί τη δράση των ενζύμων που καταστρέφουν τη βιταμίνη C, και έτσι είναι απαραίτητο π.χ. σε μαρινάδες. Υπάρχουν άπειρα αρωματικά ξίδια στο εμπόριο, αν όμως θέλετε να φτιάξετε το δικό σας αρωματισμένο ξίδι, και μάλιστα από τις δικές σας τριανταφυλλιές, δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε, και ύστερα από ένα μήνα ραντίστε τα φαγητά σας με το δικό σας σπιτικό, αρωματικό ξίδι.

Ξίδι με ροδοπέταλα
* Προϋπόθεση για την παρασκευή είναι η βεβαιότητα ότι τα ροδοπέταλα προέρχονται από τριανταφυλλιές που δεν έχουν ραντιστεί.

Υλικά:
750ml ξίδι λευκό
2 φλιτζάνια ροδοπέταλα

Διαδικασία
Πλένετε τα ροδοπέταλα και τα σκουπίζετε απαλά. Τα βάζετε σε μπουκάλι με φαρδύ στόμιο και ρίχνετε το ξίδι. Αφήνετε το μπουκάλι σε φωτεινό μέρος για ένα μήνα και το ανακινείτε κάθε δεύτερη ημέρα. Αν θέλετε να δώσετε πιο έντονο άρωμα στο ξίδι, βγάζετε τα πρώτα ροδοπέταλα και προσθέτετε άλλα.

Δώστε άρωμα από ροδοπέταλα στις συνταγές σας:
1. Φράουλες με ζάχαρη και αρωματικό ξίδι
Κόβετε τις φράουλες σε φέτες και τις βάζετε σε μπολ. Τις ραντίζετε με το αρωματικό ξίδι και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον και τις σερβίρετε δροσερές.

2. Σαλάτα ανάμικτη με dressing από αρωματικό ξίδι
Κόβετε μέσα σε ένα μπολ φύλλα από σαλάτα γαλλική, λόλα ρόσα, ροδέλες αντίβς, ρόκα, ραπανάκια σε φέτες και καρύδια. Κάνετε ένα dressing από ελαιόλαδο, ξίδι αρωματισμένο με ροδοπέταλα, ψιλοκομμένη μέντα, 1 κουτ. γλυκού μέλι λουλουδιών, αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα και σερβίρετε.

3. Πατατοσαλάτα με βινεγκρέτ από ξίδι με ροδοπέταλα
Βράζετε πατάτες και τις σερβίρετε ζεστές, περιχυμένες με ένα dressing από ελαιόλαδο, ξίδι αρωματισμένο με ροδοπέταλα, κάπαρη, σέλερι σε ροδέλες, 1 πρέζα μαύρη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.