Τα πομοντόρια (ή χρυσά μήλα) είναι σφιχτές ντοματούλες σε σχήμα αβγού που έχουν λίγα ζουμιά, πολλή ψίχα και χοντρή φλουδίτσα. Ελάτε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες μ’ αυτή την ποικιλία. Όχι στον ήλιο όμως, όπως ορίζει ο παραδοσιακός τρόπος, αλλά στο φούρνο της κουζίνας, όπως ορίζει ο σύγχρονος, που τον προτιμούν όλοι οι βιαστικοί και οι πολυάσχολοι…

Υλικά:
ντομάτες σφιχτές
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ζάχαρη
μυρωδικά αποξηραμένα (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο)
ελαιόλαδο

Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε για λίγα δευτερόλεπτα τις ντομάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένες σε απορροφητικό χαρτί.
Τις κόβετε κάθετα στη μέση και τις αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλατίζετε με χοντρό αλάτι, τις πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποξηραμένα μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 85οC για 2½-3 ώρες. Αν χρησιμοποιείτε φούρνο με αντιστάσεις, όταν στεγνώσουν οι ντομάτες θα τις γυρίσετε από την πάνω πλευρά. Όταν στεγνώσουν καλά, τις τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζετε με ελαιόλαδο.

Tip
Μην ψήνετε πολλές ντομάτες μαζί. Πέντε ή έξι είναι αρκετές. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερες, τόσο μεγαλύτερη υγρασία δημιουργείται και ο συνολικός χρόνος που χρειάζονται για να στεγνώσουν αυξάνεται. Και μη διανοηθείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία στους 90-100°C. Η αποτυχία… παραμονεύει!

Κι αν είστε λάτρεις του παραδοσιακού, κρατήστε αυτή τη συνταγή:
Κόβετε σφιχτές ντομάτες σε χοντρές ροδέλες (ή πομοντόρια κάθετα στη μέση) και τις αραδιάζετε σε ξύλινη επιφάνεια πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι. Τις αλατίζετε ελαφρά, τις σκεπάζετε από πάνω με τουλπάνι ή τούλι –για τις μύγες– και τις αφήνετε εκτεθειμένες σε ήλιο και αέρα. Κάθε ημέρα τις αναποδογυρίζετε, τις αλατίζετε ελαφρά, πάντα με χοντρό αλάτι, για 1 εβδομάδα περίπου. Αν είναι ακόμα μαλακές, τις αφήνετε περισσότερο. Τινάζετε το παραπανίσιο αλάτι, τις αρωματίζετε με αποξηραμένα μυρωδικά και τις βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα με λάδι. Αν θέλετε, βάζετε και λίγο ξίδι. Διατηρούνται αρκετό καιρό στο ψυγείο. Για να τις χρησιμοποιήσετε, τις μουλιάζετε σε νερό για 20 λεπτά περίπου.