Για όσους λατρεύουν τα αφράτα pancakes στο κυριακάτικο πρωινό τους, έχουμε την τέλεια συνταγή, με την υπογραφή της Μάρθα Στιούαρτ και με ένα υλικό – έκπληξη, που κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Με μία πρώτη ματιά στα υλικά, η συνταγή της δεν ξεφεύγει πολύ από τις κλασικές συνταγές για pancakes, καθώς περιέχει αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, γάλα και βούτυρο. Διαβάζοντας πιο προσεχτικά όμως, βλέπουμε ότι έχει προσθέσει ένα ακόμη υλικό, που υπόσχεται ότι θα μας δώσει πραγματικά αφράτα pancakes και δεν είναι άλλο από τη σόδα.

Η σόδα ή εναλλακτικά κάποιο ανθρακούχο νερό, που εμείς συχνά χρησιμοποιούμε και όταν φτιάχνουμε κουρκούτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μείγμα για τα pancakes, επιτρέποντας τους να φουσκώσουν σωστά και να είναι πιο αφράτα.

Συμβουλή μας, να φροντίσετε μόνο η σόδα να είναι κρύα από το ψυγείο, ώστε οι φυσαλίδες της να είναι πιο λεπτές και να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα στο μείγμα, καθώς και να μην ανακατέψετε για πολλή ώρα γιατί τότε τα pancakes δεν θα φουσκώσουν σωστά στο τηγάνι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martha Stewart (@marthastewart48)

Η συνταγή για αφράτα pancakes της Μάρθα Στιούαρτ

Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι
3 κ. σ. ζάχαρη
1¼ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1¼ κ. γ. μαγειρική σόδα
1¼ κ. γ. αλάτι
2 μεγάλα αβγά
1¾ φλιτζανιού βουτυρόγαλα (ή γιαούρτι)
½ φλιτζάνι σόδα (ή ανθρακούχο νερό)
2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε τα αβγά με το βουτυρόγαλα, τη σόδα, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ενώνετε τα δύο μείγματα και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.

Ψήνετε τα pancakes σε ζεστή μαγειρική πλάκα ή σε μικρό τηγάνι με λίγο βούτυρο, γυρίζοντας όταν κάνουν φουσκάλες στην επιφάνεια τους, για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

Η Μάρθα Στιούαρτ μας συμβουλεύει επιπλέον, να προσθέσουμε μύρτιλα στα pancakes, πριν τα γυρίσουμε στο τηγάνι, καθώς και να τα σερβίρουμε με τον κλασικό τρόπο -με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου δηλαδή. Αυτό το αφήνουμε σε εσάς, για να επιλέξετε πώς σας αρέσουν περισσότερο. Πάντως και μέλι ή σιρόπι αγαύης να τους προσθέσετε, εάν δεν έχετε σιρόπι σφενδάμου, πάλι τέλεια θα είναι.

Δείτε επίσης:
Φτιάξε gluten free pancakes με μόνο 3 υλικά!

Γιαπωνέζικα pancakes: η συνταγή για τα πιο αφράτα και λαχταριστά pancakes

Πώς να παγώσεις και να ξαναζεστάνεις pancakes και βάφλες