Οι πατάτες σε κάθε νόστιμη εκδοχή τους είναι από τις επιλογές που αγαπάμε πολύ. Τις φτιάχνουμε τηγανητές, ψητές, γεμιστές, τις αρτύζουμε με κάθε λογής μυριστικά και τις σερβίρουμε ως ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Έχετε δοκιμάσει να τις φτιάξετε σε σπειροειδές σχήμα; Δεν είναι δύσκολο…

Ο κανόνας που θέλει την ποικιλία στις επιλογές να σπάει τη μονοτονία ισχύει και στο φαγητό. Ακόμα και τα πιο απλά, όταν τα φτιάξουμε λίγο διαφορετικά προσθέτοντας διακριτικές ή πιο έντονες νόστιμες πινελιές αλλάζουν τη διατροφική μας καθημερινότητα που το τελευταίο που θέλουμε είναι να είναι βαρετή. Ένα από τα πιο απλά υλικά που δε λείπει από καμία κουζίνα και είναι εξαιρετικά ευέλικτο είναι η πατάτα που συνήθως φτιάχνεται τηγανητή ή στο φούρνο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, εξίσου εύκολες στην εκτέλεση εκδοχές για να μπει στο τραπέζι ως συνοδευτικό αλλά και σνακ. Δοκιμάστε να τις κόψετε σε σπειροειδές σχήμα χρησιμοποιώντας αντί για μαχαίρι ή μαντολίνο ή σπειροειδή κόφτη λαχανικών. Είναι εύκολος στη χρήση του και κόβει τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες που στη συνέχεια μπορείτε να τυλίξετε (αν βγουν πολύ μακριές) και να ψήσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Γίνονται και σαν φωλιές με αυτόν τον τρόπο. Τα βασικά βήματα όμως είναι τρία: Καθάρισμα, πλύσιμο, κόψιμο. Η συνέχεια είναι εξίσου απλή και οι τρόποι πολλοί είτε τις ψήσετε στο φούρνο είτε τις τηγανίσετε. Παρακάτω έχουμε μερικές νόστιμες ιδέες για όλα τα γούστα.

Μερικές νόστιμες προτάσεις

Αν τις τηγανίσετε, πρώτα φτιάχνετε σε ένα μπολ ένα μίγμα από ανθό αλατιού, καπνιστή πάπρικα και πιπέρι καγιέν. Τις πασπαλίζετε με αυτό και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανές. Σερβίρονται ως σνακ σκέτες ή πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό αλλά και δίπλα σε κρέατα και πουλερικά.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα ωραίο μίγμα για να τις πανάρετε πριν το τηγάνισμα. Σε ένα μπολ σπάτε 2 αβγά, σε ένα άλλο βάζετε λίγο αλεύρι και σε ένα τρίτο πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο λεμόνι. Αφού κόψετε τις πατάτες, τις περνάτε πρώτα από το αβγό, μετά ελαφρά από το μίγμα με το μαϊντανό και μετά από αλεύρι και τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αυτή η εκδοχή ταιριάζει πολύ με ψητό κρέας ενώ με τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να τις ψήσετε και στο φούρνο απλώνοντάς τες πρώτα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά ή μυρωδικά της αρεσκείας σας στο πασπάλισμα ή το πανάρισμα ενώ προτείνουμε ιδανικά όταν τις τηγανίζετε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης, αφού τις κόψετε και τις αρτύσετε, να περάσετε τη σπείρα προσεκτικά από ένα καλαμάκι και στη συνέχεια να τις ψήσετε στο φούρνο.

Διαβάστε επίσης

Φτιάχνουμε τις τέλειες ψητές πατάτες

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να αποθηκεύσετε τις πατάτες

Φτιάχνουμε την τέλεια πατατοσαλάτα σε μόλις 20 λεπτά