Είναι από τις ρίζες, που λόγω της χαρακτηριστικής γεύσης της, ταιριάζει υπέροχα με κρεατικά, πουλερικά αλλά και σε γλυκές συνταγές. Γίνεται όμως και πουρές μοναδικής νοστιμιάς. Φτιάχνουμε πουρέ γλυκοποτάτας, λοιπόν, στην τέλεια εκδοχή του!

Η γλυκοπατάτα ξεχωρίζει κυρίως για το χρώμα και τη γλυκιά γεύση της (δε λέγεται τυχαία γλυκό-πατάτα άλλωστε), ενώ είναι και ένα λαχανικό που έχει συνδεθεί πολύ με τα χριστουγεννιάτικα και τα επίσημα τραπέζια. Βέβαια, δεν είναι σημαντική μόνο για τα ξεχωριστά πιάτα που σου δίνει, άλλα και για τα πολλαπλά της οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν θέλετε να την τιμήσετε τους μήνες που θα τη βρείτε στον πάγκο του μανάβη, δοκιμάστε να την κάνετε πουρέ ή τσιπς. Εδώ θα ασχοληθούμε με τον πρώτο, προτείνοντας την καλύτερη -για εμάς- εκδοχή του.

Οι περισσότεροι, όταν φτιάχνουν πουρέ γλυκοπατάτας επιλέγουν το ψήσιμό της στο φούρνο. Είναι αποτελεσματικό, όπως και το ψήσιμο στα κάρβουνα για να δώσετε στο τελικό αποτέλεσμα καπνιστό χαρακτήρα. Αντίστοιχα μπορείτε να τις μαγειρέψετε όπως τις κλασικές πατάτες αλλά εμείς, δοκιμάσαμε έναν ακόμα τρόπο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θεωρούμε ότι αγγίζει τη γευστική τελειότητα. Καθαρίσαμε και πλύναμε 1½ κιλό πατάτες και τις κόψαμε σε κύβους. Στη συνέχεια φτιάξαμε μια beurre noisette, δηλαδή φρέσκο βούτυρο μαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει ελαφρά καφετί χρώμα και φουντουκένιο άρωμα. Προσοχή, το βούτυρο δεν πρέπει να καεί, αν καεί το πετάτε. Αν φοβάστε να φτιάξετε beurre noisette μπορείτε απλά να ζεστάνετε βούτυρο γάλακτος και να συνεχίσετε τη διαδικασία. Σοτάραμε για 1 λεπτό τα κομμάτια της γλυκοπατάτας, ρίξαμε 2 φλιτζάνια γάλα, αλατίσαμε και αφήσαμε να βράσουν οι πατάτες σε μεσαία φωτιά για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Για ακόμα πιο κρεμώδη υφή μπορείτε να αναμίξετε σε ίσες ποσότητες πλήρες γάλα με κρέμα γάλακτος. Τις κατεβάσαμε από τη φωτιά, αφήσαμε το μίγμα να κρυώσει καλά και τις πολτοποιήσαμε μέσα στην κατσαρόλα με ειδικό εργαλείο πολτοποίησης στο χέρι. Αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός, συμπληρώνετε λίγο ακόμα γάλα. Δεν χρησιμοποιήσαμε ραβδομπλέντερ για να έχουμε υπό έλεγχο την υφή του. Προσθέσαμε 3 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατέψαμε με αβγοδάρτη και voila!

Στον πουρέ γλυκοπατάτας ταιριάζουν πολύ μπαχαρικά όπως το κύμινο ενώ μπορείτε να τον σερβίρετε με τα μπαχαρικά και το αλάτι σε ξεχωριστά μπολ για να τον αρτύσετε όπως επιθυμείτε ο καθένας στο πιάτο του. Καλή επιτυχία!

Δείτε επίσης

Φτιάχνουμε την τέλεια πατατοσαλάτα σε μόλις 20 λεπτά

Μυστικά και τεχνάσματα για να μαγειρέψετε τις τέλειες πατάτες

Το απίστευτο κόλπο για την τέλεια ομελέτα