Το «βούτυρο» μήλου ή αλλιώς άλειμμα μήλου είναι ιδανικό για να αλείψετε με αυτό τη φρυγανιά, να βουτήξετε τα κράκερ ή απλά να το φάτε το κουτάλι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όπως και αν διαλέξετε να το γευτείτε θα είναι εξίσου απολαυστικό.

Διανύουμε την εποχή του φθινοπώρου και τα μήλα έχουν τη τιμητική τους, γι αυτό βρήκαμε μια συνταγή που τα αξιοποιεί στο έπακρο! Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, να έχουμε γάστρα.

Για το «βούτυρο» μήλου
Για να έχουμε ένα ωραίο άλειμμα χρειάζεται να μαγειρέψουμε τα μήλα για κάποιες ώρες για να αποβάλλουν την υγρασία τους, να «καραμελώσουν» και να αποκτήσουν μια πολύ λεία ύφη, σαν εκείνη του βουτύρου.

Όσον αφορά το τι μήλα θα επιλέξετε αρκεί να σας πούμε το εξής. Mε τα πιο γλυκά μήλα θα έχετε ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα γι’ αυτό καλό είναι να ανακατέψετε γλυκά και ξινά μήλα μαζί. Ακόμη, το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει στο πήξιμο του μείγματος.

Το μείγμα μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για 10 μέρες περίπου, ενώ στην κατάψυξη έως και 8 μήνες σε αεροστεγές δοχείο.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή…

Υλικά (για 6 φλιτζάνια)
3 κιλά αναμειγμένα μήλα, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (περίπου 12 μήλα)
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 γ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουτ.γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλα αλεσμένα
1/2 κουτ. αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

Εκτέλεση
Bάζουμε όλα τα υλικά σε μια γάστρα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 2-3 ώρες σε χαμηλή φωτιά 70 -80°C μέχρι τα μήλα να ροδίσουν και να διαλυθούν.

Με ένα ραβδομπλέντερ ανακατεύουμε τα μήλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το βούτυρο μήλου σε βαζάκια και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο.

Δείτε επίσης:
Μηλόπιτα με πράσινα μήλα

Μήλο: Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο

Σαρλότα με μήλα