«-Μαμά, πεινάω.

-Να σου φτιάξω μια τηγανιά πατάτες»;

Αυτή είναι μια σύντομη, αλλά πολύ ουσιώδης συζήτηση που εγώ και η μητέρα μου έχουμε κάνει άπειρες φορές. Μετά το «να σου φτιάξω ένα τοστάκι» δηλαδή, οι τηγανητές πατάτες ήταν πάντα η δεύτερη πιο δημοφιλής πρόταση.

Την πατάτα, ο αμυλώδης κόνδυλος, που με τέχνασμα μπήκε στην ελληνική κουζίνα και δεν λέει να φύγει, την απολαμβάνουμε βραστή, ψητή στον φούρνο ή στη φουφού, τηγανητή και τραγανή, σε κρεμώδη και ανάλαφρο πουρέ, γεμιστή. Αυτή η νόστιμη λίστα δεν λέει να τελειώσει. Υπάρχει όμως κι ακόμα μία τηγανητή παρασκευή, που δεν έχει κατακτήσει -ακόμη- όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Και αυτή είναι η τηγανίτα από πατάτα, γνωστή ως χας μπράουν (hash brown). Είναι τραγανή και πεντανόστιμη παρά την απλότητά της και ταιριάζει τέλεια σε γεύματα τύπου brunch, όπως μέσα σε μπέργκερ και σάντουιτς ή μαζί με αβγά μάτια.

Λίγα λόγια για το όνομά τους

Η λέξη «hash» έχει τη ρίζα της στη γαλλική λέξη «hacher», που σημαίνει κόβω. Οπότε, η φράση «hash brown potatoes», μεταφράζεται ως κομμένες καφέ πατάτες. Το χρώμα καφέ, αναφέρεται στο ωραίο χρώμα που παίρνουν οι τηγανίτες στο τηγάνι.

Η συνταγή

Υλικά
2 μεγάλες πατάτες
3/4 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ μερικά φύλλα χαρτί κουζίνας. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε μέσα στο μπολ με το απορροφητικό χαρτί. Κάνουμε ένα πουγκί με το χαρτί και στύβουμε τις πατάτες για να βγάλουν όση περισσότερη υγρασία γίνεται. Αδειάζουμε τα υγρά τους από το μπολ και αδειάζουμε σε αυτό το πουγκί με τις τριμμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι, μέχρι να ζεσταθούν καλά. Προσθέτουμε τις πατάτες σε λεπτή στρώση, και με μια σπάτουλα τις πιέζουμε προς τα κάτω, για να γίνουν σαν τηγανίτα. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από κάτω, για περίπου 7΄. Γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και βάζουμε την τηγανίτα πατάτας σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει από το λάδι και το βούτυρο.

Σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:

Πώς θα πετύχετε την τέλεια ψητή πατάτα

Τάρτα πατάτας

Τα πάντα για την πατάτα