Τα μήλα είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που βάζουμε στο καλάθι του φθινοπώρου. Τι θα λέγατε αν ξεκινούσατε τη μέρα σας φτιάχνοντας έναν ωραίο φρεσκοστυμμένο χυμό μήλου; Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε στο έπακρο τη θρεπτική του αξία χωρίς να επιβαρυνθείτε με ζάχαρη ή πρόσθετα ζάχαρης που περιέχουν οι χυμοί που κυκλοφορούν στην αγορά. Το Olivemagazine.gr σάς προτείνει 3 διαφορετικούς τρόπους.

Πώς θα φτιάξετε χυμό μήλου με αποχυμωτή
Ο καλύτερος σύμμαχός σας για να φτιάξετε κάθε λογής σπιτικούς χυμούς είναι ο αποχυμωτής. Είναι ηλεκτρική συσκευή που συνθλίβει φρούτα, λαχανικά ή πρασινάδες διαχωρίζοντας το χυμό των υλικών από τη σάρκα τους. Υπάρχουν δύο είδη αποχυμωτών: ο φυγοκεντρικός και ο αργής σύνθλιψης (ή κρύας πρέσσας ή κρύας σύνθλιψης). Η βασική διαφορά τους είναι ότι στον πρώτο, οι στερεές ουσίες παραμένουν στη μεγάλη κωνική λεπίδα-πλέγμα που περιστρέφεται σε υψηλή ταχύτητα ενώ το δεύτερο λειτουργεί με κοχλίες που λειτουργούν με χαμηλότερη ταχύτητα και διαθέτουν δύο δοχεία, το ένα για απόρριψη των στερεών τμημάτων και το άλλο για συγκέντρωση του χυμού. Ο δεύτερος μπορεί να είναι πιο ακριβός, ωστόσο παράγει καλύτερης ποιότητας χυμό κυρίως γιατί η συσκευή δεν ζεσταίνεται κατά τη λειτουργία της και δεν μειώνεται η θρεπτική αξία του φρούτου.

Πλένετε πολύ καλά τα φρούτα σας, τα κόβετε σε τέταρτα και τα ρίχνετε στην υποδοχή του αποχυμωτή. Δε χρειάζεται να αφαιρέσετε τα κουκούτσια, το κάνει η συσκευή για εσάς. Χρησιμοποιήστε το σχετικό εξάρτημα για να σπρώξετε τα φρούτα και να πάρετε όλο το χυμό τους. Προτείνουμε να πιείτε το χυμό αμέσως.

Πώς θα φτιάξετε χυμό μήλου με αναμείκτη (μπλέντερ)
Αν δεν έχετε αποχυμωτή, το μπλέντερ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ίδιο ωστόσο, για όλα υπάρχει τρόπος, απλά θα είναι λίγο πιο χρονοβόρος. Το μπλέντερ συνθλίβει το φρούτο με τις ίνες του στο ίδιο δοχείο χωρίς να διαχωρίζει υγρλα από στερεά στοιχεία οπότε η υφή του αποτελέσματος θα μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός smoothie και όχι ενός διαυγή χυμού. Ωστόσο, μπορείτε να στραγγίξετε την πούλπα από ένα σινουά σουρωτήρι για να πάρετε το χυμό. Η πούλπα πάντως είναι πολύ θρεπτική και καλό θα είναι να μην πάει χαμένη.

Πώς να φτιάξετε χυμό μήλου χωρίς κάποια συσκευή
Αν δε διαθέτετε στην κουζίνα σας ούτε αποχυμωτή ούτε μπλέντερ, το να φτιάξετε χυμό μήλου φαντάζει αδύνατο. Κι όμως, δεν είναι. Καθαρίστε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους, κόψτε τα σε κομμάτια και μαγειρέψτε τα σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, όπως ακριβώς θα φτιάχνατε μια κομπόστα, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια στραγγίξτε τα και κρατήστε το χυμό τους. Ακολουθώντας βέβαια αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να θυμηθείτε ότι θα πιείτε απλά έναν χυμό μήλου του οποίου τα θρεπτικά συστατικά θα έχουν χαθεί με το μαγείρεμα.