Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια. Εάν εν έτει 2019 δεν κάνεις έστω και τα ελάχιστα για να το προστατέψεις και να μειώσεις τη ζημιά που με τα χρόνια όλοι μας έχουμε προκαλέσει, λυπάμαι που θα το πω, αλλά είσαι εγωιστής. Ναι, το είπα! Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείς, αλλά μετά από εσένα και από εμένα, θα υπάρχουν και άλλοι και είτε είναι παιδιά σου, είτε όχι, έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε έναν κόσμο που δεν τον έχουν καταπιεί τα σκουπίδια.

Αφού τώρα τελείωσα το μικρό μου κήρυγμα, μπορώ να σού παρουσιάσω 10 -γελοία- εύκολους τρόπους να είσαι περισσότερο eco-friendly στην κουζίνα σου:

1. Ανακύκλωσε τις συσκευασίες των τροφίμων
Ειλικρινά η ανακύκλωση είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς. Είναι πανεύκολη και συμβάλλει απίστευτα πολύ στη μείωση των σκουπιδιών και στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Δεν έχεις καμία δικαιολογία! Οι περισσότερες συσκευασίες πια ανακυκλώνονται και μπλε κάδοι υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Προσοχή όμως! Οι συσκευασίες θα πρέπει να πλένονται πριν πεταχτούν, διαφορετικά μολύνουν και τις υπόλοιπες και όλος ο κόπος σου πάει τζάμπα. Οι συσκευασίες θα πρέπει να πετάγονται σκέτες μέσα στον κάδο (χωρίς σακούλα) και χωρίς καπάκι όταν αυτό είναι από διαφορετικό υλικό (αν δηλαδή είναι γυάλινη η συσκευασία και πλαστικό το καπάκι πρέπει να τα πετάμε ξεχωριστά). Προσοχή νο.2! Πολλά προϊόντα μπορεί να μοιάζουν ανακυκλώσιμα (το χαρτί περιτυλίγματος, τα χάρτινα ποτήρια του καφέ), αλλά δεν είναι! Γι΄ αυτό πάντα αναζήτησε το ειδικό σήμα της ανακύκλωσης στη συσκευασία.

2. Σταμάτησε να χρησιμοποιείς πλαστικά καλαμάκια
Τους τελευταίους μήνες το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα από τα πιο hot topics! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλαμάκια από μπαμπού και χαρτί ή ακόμα και μακαρόνια για παστίτσιο (παραδόξως λειτουργούν μια χαρά). Η δική μου αγαπημένη επιλογή είναι τα μεταλλικά ή γυάλινα καλαμάκια, τα οποία δεν «μουλιάζουν» και πλένονται πανεύκολα στο πλυντήριο πιάτων. Θα τα βρεις σε πολλά καταστήματα με οικολογικά προϊόντα, αλλά εγώ τα αγόρασα από το ebay σε τρομακτικά καλή τιμή. Και το καλύτερο; Μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου ένα στην τσάντα σου για παν ενδεχόμενο. Και αν αρνείσαι να αλλάξεις τις συνήθειές σου, απλά δες ΑΥΤΟ το βίντεο και είμαι σίγουρη ότι θα το ξανασκεφτείς πριν δεχτείς με τόση ευκολία το πλαστικό καλαμάκι για τον καφέ από τον ντελιβερά. Εξάλλου δεν είσαι μωρό, μπορείς να πιεις το ρόφημά σου ακόμη και χωρίς καλαμάκι!

3. Μην βάζεις τα οπωροκηπευτικά σε πλαστικές σακούλες
Είναι τόσο λεπτές, που σκίζονται πανεύκολα και ειλικρινά δεν χρησιμεύουν πουθενά. Χρησιμοποίησε καλύτερα τις χάρτινες σακούλες, που βρίσκονται ακριβώς από δίπλα, ή ακόμα καλύτερα αγόρασε μερικά επαναχρησιμοποιούμενα πουγκιά από δίχτυ για τα λαχανικά σου.

4. … μιλώντας για σακούλες
Δεν πιστεύω να βάζεις ακόμα τα ψώνια σου στις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ! Είναι πραγματικά πανεύκολο να έχεις στην τσάντα και στο αυτοκίνητό σου πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και τόσο απλά μπορείς να βοηθήσεις τρομερά τον πλανήτη.

5. Επίλεξε οπωροκηπευτικά χωρίς συσκευασία
Απόφυγε να αγοράζεις φρούτα και λαχανικά σε πλαστικά δισκάκια ή σακουλάκια. Είναι συσκευασία που θα πεταχτεί κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων και μολύνει το περιβάλλον. Plus όταν τα οπωροκηπευτικά είναι σε τέτοιες συσκευασίες δεν ξέρεις ποτέ τι ακριβώς αγοράζεις και αν τελικά από κάτω είναι τόσο φρέσκα όσο φαίνονται από πάνω.

6. Επαναχρησιμοποίησε τις λαδόκολλες
Έψησες μπισκότα; Νοικοκυρά μου εσύ! Ποιος ο λόγος να πετάξεις τη λαδόκολλα; Κράτησέ την για να ψήσεις τα αυριανά πρωινά κρουασάν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις αλμυρές συνταγές.

7. Σκέψου την ιδέα του να γίνεις… χορτοφάγος
Όχι επειδή είμαι κι εγώ, αλλά επειδή μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη. Τα Ηνωμένα Έθνη, το World-Watch Institute και διάφοροι άλλοι οργανισμοί έχουν συντάξει εκθέσεις, στις οποίες διαπιστώνεται ότι η εκτροφή ζώων για κατανάλωση από τον άνθρωπο είναι ο κορυφαίος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία αερίων θερμοκηπίου. Μάλιστα δείχνουν πως οι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή περισσότερο από ό, τι όλα τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, και όλες οι άλλες μορφές μεταφοράς στον πλανήτη μαζί. Η σίτιση τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών και νερού στα ζώα εκτροφής και στη συνέχεια η θανάτωσή τους, η επεξεργασία, η μεταφορά, και η συντήρηση των κρεάτων είναι εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής έντασης.

Επίσης, ένα τεράστιο ποσό του διοξειδίου του άνθρακα είναι αποθηκευμένο στα δέντρα και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καταστροφής των τεράστιων στρεμμάτων δάσους για την δημιουργία βοσκοτόπων και για την καλλιέργεια τροφής για εκτρεφόμενα ζώα. Επιπλέον, η κοπριά των ζώων απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.  «Η αγροκτηνοτροφία, και ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου» αναφέρεται στην έκθεση, Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.

Ακόμα και αν δεν βρίσκεις τόσο εύκολο να απαρνηθείς εξ ολοκλήρου τα ζωικά προϊόντα, προσπάθησε όσο μπορείς να περιορίσεις την κατανάλωση τους, επιλέγοντας ένα χορτοφαγικό γεύμα τη μέρα.

8. Αγόρασε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού
Δεν ξέρω πώς είναι το δικό σου, πάντως το δικό μου γυμναστήριο, αλλά και το γραφείο, διαθέτει ψύκτη νερού και πλαστικά ποτηράκια, τα οποία παραδέχομαι πως χρησιμοποιούσα διαρκώς. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πόσα πλαστικά ποτηράκια καταλήγουν στα σκουπίδια, εάν βάλεις πόσα χρησιμοποιώ εγώ, οι συνάδελφοι και οι συναθλητές μου συνολικά και ομολογώ πως τρόμαξα. Έτσι αγόρασα ένα μεταλλικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού και από τότε εκτός από το ότι δείχνω -αντικειμενικά- πολύ πιο trendy από πριν, δεν μολύνω καθόλου το περιβάλλον.

9. Χρησιμοποίησε οικολογικά καθαριστικά
Εδώ στα γραφεία του Olive Magazine αγαπάμε να χρησιμοποιούμε οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι, αλλά και DIY κρέμες και μάσκες ομορφιάς για τον καλλωπισμό μας. Όλα τα υλικά τα έχεις ήδη σπίτι σου και οι συνταγές μόνο περίπλοκες δεν είναι! Έτσι το σπίτι μας είναι πεντακάθαρο, εμείς πανέμορφες (!) και δεν μολύνουμε το νερό με χημικά.

10. Κάνε κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα. Δες τι μπορείς να πετάς στους καφέ κάδους, που βρίσκονται σε πολλούς δήμους της Αθήνας ΕΔΩ.