Αναζητήσαμε και καταγράψαμε ακόμη 10 απλές και κάπως υποτιμημένες μαγειρικές συμβουλές, που αναβαθμίζουν τις συνταγές και κάνουν ευκολότερο το καθημερινό μαγείρεμα.

Από τον σωστό τρόπο να σοτάρετε τα υλικά μέχρι τον τρόπο για να τα καρυκεύετε ομοιόμορφα, όλα έχουν τα μικρά μυστικά τους που κάνουν τη διαφορά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν…

1. Τα σωστά scrambled eggs θέλουν ανακάτεμα
Τα scrambled eggs είναι από τις αγαπημένες μας επιλογές για πρωινό και brunch στο σπίτι. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να τα κάνουμε το ίδιο αφράτα όπως αυτά που σερβίρουν τα εστιατόρια στο brunch τους. Για να το πετύχουμε, πέρα από μια καλή συνταγή, χρειάζεται και να τα ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα όσο ψήνονται στο τηγάνι.

2. Τα μπαγιάτικα cookies χρειάζονται… ψωμί
Για να κάνουμε ξανά τα cookies που έχουν σκληρύνει να γίνουν σαν φρέσκα, δεν έχουμε παρά να βάλουμε 1 φέτα ψωμί μέσα στο βάζο ή στο δοχείο που τα φυλάμε. Τα cookies θα απορροφήσουν την υγρασία του ψωμιού στο πι και φι!

3. Για σωστό σοτάρισμα, δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι
Εάν θέλουμε να δώσουμε ωραίο χρώμα σε κρέας, ψάρι ή λαχανικά η πρώτη κίνηση είναι να τα σοτάρουμε στο τηγάνι. Όσο πιεσμένοι χρονικά ή πεινασμένοι και αν είμαστε όμως, δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε πολλά υλικά μαζί, γιατί η θερμοκρασία του τηγανιού θα πέσει πολύ και τα υλικά θα βράσουν αντί να σοταριστούν. Το σίγουρο είναι, ότι δεν θα πάρουν ωραίο χρώμα. Η λύση είναι τα σοτάρουμε σε δόσεις.

4. Επίσης, αφήνουμε τα υλικά να πιουν τα υγρά τους
Συνεχίζοντας με το σοτάρισμα, να προσθέσουμε ότι ένα ακόμη βήμα που χρειάζεται προσοχή, είναι να αφήνουμε τα υλικά να πιουν τα υγρά τους στο τηγάνι, για να πάρουν ωραίο χρώμα.

5. Το κρέας έχει ανάγκη από ξεκούραση
Όταν ψήνουμε για παράδειγμα μπριζόλα, δεν βιαζόμαστε να την κόψουμε με το που βγει από την φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά, για να παραμείνει ζουμερό και απολαυστικό.

6. Ένας τρίφτης τυριού είναι απαραίτητος όταν φτιάχνουμε ζύμες με βούτυρο
Από όλα τα μαγειρικά σκεύη που μπορεί να χρειαστούν όταν φτιάχνουμε γλυκά, ο τρίφτης τυριού μάλλον δεν είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, μπορεί να κάνει θαύματα όταν η ζύμη μας περιέχει βούτυρο, το οποίο έχουμε ξεχάσει να βγάλουμε έγκαιρα από το ψυγείο για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να τρίψουμε το βούτυρο στον τρίφτη και να το προσθέσουμε τα μικρά και πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμα κομμάτια βουτύρου στο υπόλοιπο μείγμα.

7. Καρυκεύουμε από απόσταση
Έχετε προσέξει ότι όταν ρίχνουμε, για παράδειγμα, αλάτι σε πολύ κοντινή απόσταση από τα υλικά, αυτό δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα; Το σωστό είναι να ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας από κάποιο ύψος, πάνω από το σκεύος για να κατανέμονται ομοιόμορφα.

8. Προσαρμόζουμε σωστά τα ταψιά με αλουμινόχαρτο
Το αλουμινόχαρτο δεν είναι κατάλληλο μόνο για να καλύπτουμε το ταψί, αλλά και για να του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία τάρτα, αλλά το ταψί μας είναι πολύ μεγάλο για τη δόση της συνταγής, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα μικρό «τείχος» από αλουμινόχαρτο στο σημείο που θέλουμε να σταματάει η ζύμη.


Φωτογραφία: https://food52.com/

9 Δεν ανακατεύουμε συνεχώς το φαγητό και δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο κάθε 10 λεπτά
Εάν η συνταγή δεν ζητάει συνεχές ανακάτεμα το φαγητού, δεν το «ενοχλούμε» ανακατεύοντας κάθε λίγο και λιγάκι, γιατί μπορεί και να το καταστρέψουμε. Όταν φτιάχνουμε για παράδειγμα ένα γιαχνί στην κατσαρόλα που μέσα έχει πατάτες, το συχνό ανακάτεμα θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθούν και να λασπώσουν. Επίσης, στην περίπτωση του φούρνου, ειδικά όταν φτιάχνουμε γλυκά ή σουφλέ, δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να τσεκάρουμε το ψήσιμο. Οι συνταγές αναφέρουν πάντα πότε πρέπει να τσεκάρουμε ή να βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.

10. Δεν παραλείπουμε το αλάτι στο νερό για τα ζυμαρικά
Δεν φοβόμαστε να αλατίσουμε το νερό στην κατσαρόλα που θα βράσουν τα ζυμαρικά, καθώς αυτό θα τους δώσει ωραία γεύση. Τυχαίο είναι νομίζετε που όλες οι συνταγές τους αναφέρουν «βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με άφθονο, αλατισμένο νερό»;

Δείτε επίσης:
5 λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τα cookies

Πώς να καταψύξετε σωστά μια μπανάνα

Πώς διατηρείται το ψωμί; Οι ειδικοί απαντούν