Στο Olivemagazine.gr μας αρέσει πολύ να πειραματιζόμαστε με τις συνταγές. Υπάρχουν άλλωστε τόσοι νόστιμοι και διαφορετικοί τρόποι να χρησιμοποιήσει κάποιος μία βασική συνταγή, δημιουργώντας νέα πιάτα! Πάρε για παράδειγμα τη ζύμη της πίτσας.

Η συνταγή για ζύμη πίτσας είναι εξαιρετικά απλή. Χρειάζεσαι μόνο μαγιά, αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι. Από εκεί και μετά, μπορείς είτε να την ανοίξεις σε δίσκο, να απλώσεις πάνω σάλτσα και διάφορα άλλα υλικά και να την ψήσεις στο φούρνο -φτιάχνοντας πίτσα δηλαδή- ή να ακολουθήσεις τις προτάσεις μας και να φτιάξεις αλμυρά, αλλά και γλυκά σνακ για όλες τις ώρες.

Με ζύμη πίτσας λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις:

1. Κρακεράκια για τα ντιπ
Ανοίγεις τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, μεταφέρεις σε ταψί, τρυπάς όλη την επιφάνεια με πιρούνι και με πινέλο αλείφεις με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλεις, πασπαλίζεις με σουσάμι ή χοντρό αλάτι. Ψήνεις στο φούρνο στους 200οC για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και όταν τη βγάλεις τη σπας σε κομμάτια και μεταφέρεις σε μπολ.

2. Ψωμάκια
Στις περισσότερες πιτσαρίες θα έχεις παρατηρήσει ότι τα ψωμάκια που σερβίρουν έχουν την ίδια γεύση με τη ζύμη της πίτσας. Αυτό γίνεται γιατί πολύ απλά φτιάχνονται με το ίδιο ζυμάρι. Δεν έχεις λοιπόν, παρά να πλάσεις τη ζύμη σε μπαλάκια και να τα ψήσεις στο φούρνο.

3. Πίτες για σουβλάκια
Εντάξει, δεν θα έχει την ίδια γεύση με την κλασική πίτα για σουβλάκι, αλλά σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο συνδυάζεις δύο από τα πιο αγαπημένα street food -σουβλάκια και πίτσα. Για να ετοιμάσεις πίτες, χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια και με τη βοήθεια του πλάστη άνοιξε κάθε κομμάτι σε μακρόστενη ή στρογγυλή πίτα. Οι πίτες ψήνονται σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.

4. Κριτσίνια
Μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ στο γραφείο ή να τα σερβίρεις δίπλα σε ένα πλατό τυριών ή και αλλαντικών, σε ένα φιλικό κάλεσμα. Για να τα φτιάξεις ρολάρεις τη ζύμη πίτσας σε μακριά μπαστούνια, που στη συνέχεια ψήνεις στο φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.

5. Λουκουμαδάκια
Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες μπορεί να είναι πιο αέρινοι, ωστόσο είναι και λίγο πιο απαιτητικοί στην προετοιμασία τους, επειδή το ζυμάρι τους είναι πιο ρευστό. Μπορείς όμως να φτιάξεις λουκουμάδες και με τη ζύμη για πίτσα (άλλωστε και αυτή μαγιά περιέχει), απλά ετοιμάζοντας μικρά μπαλάκια που θα τηγανίσεις σε καυτό σπορέλαιο. Το σερβίρισμα είναι δική σου επιλογή, μπορείς να κυλήσεις τα λουκουμαδάκια σε κρυσταλλική ζάχαρη, να τα περιχύσεις με μέλι ή ακόμη και με πραλίνα.

6. Καλτσόνε
Είναι το πιο προφανές και γι αυτό το αφήσαμε για το τέλος. Το καλτσόνε δεν είναι άλλο από μία σκεπαστή πίτα, που γίνεται με ζύμη για πίτσα, η οποία διπλώνεται στη μέση, σαν μισοφέγγαρο. Οι γεμίσεις ποικίλουν, όπως και με την πίτσα. Εμείς πάντως σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τη δική μας εκδοχή με μοτσαρέλα και σαλάμι Μιλάνου.

Δείτε επίσης:
Πώς να μαγειρέψετε τέλεια χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι

Τα tips της Martha Stewart για άψογα μαγειρεμένο ρύζι

Κάνε τον παγωμένο καφέ πιο ξεχωριστό με αυτό το αρωματικό υλικό