Το πλυντήριο πιάτων έχει τα δικά του μυστικά για αποτελεσματική χρήση…

Καθαρίζουμε τα πιάτα πριν από την τοποθέτηση. Πετάμε τα υπολείμματα τροφών και σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεπλένουμε γιατί έτσι αναστέλλεται η λειτουργία του απορρυπαντικού. Τα περισσότερα απορρυπαντικά αποτελούνται από ένζυμα που προσκολλώνται στα σωματίδια των τροφών. Αν δεν υπάρχουν υπολείμματα τροφίμων, τα ένζυμα αυτά αποβάλλονται και έτσι τα πιάτα δεν καθαρίζονται σωστά.

Γεμίζουμε το πλυντήριο, χωρίς να το υπερφορτώνουμε. Εκμεταλλευόμενοι σωστά τη χωρητικότητά του εξοικονομούμε νερό και ενέργεια ενώ προστατεύουμε και το περιβάλλον. Όταν το παραγεμίζουμε δεν αποδίδει και τα πιάτα χρειάζεται να πλυθούν ξανά.

Η χωροταξία μετράει! Στο επάνω συρτάρι μπαίνουν τα φλιτζάνια και τα ποτήρια ενώ στο κάτω τα πιάτα και οι κατσαρόλες. Στερεώνουμε σωστά τα σκεύη για να μην αναποδογυρίσουν. Κούπες, κατσαρόλες, μπολ, ποτήρια και άλλα σκεύη και σερβίτσια με κοιλότητες φροντίζουμε να «κοιτούν» προς τα κάτω ή να έχουν μια ελαφρά κλίση για να φεύγει ελεύθερα το νερό. Τέλος, τσεκάρουμε όσα έχουν μεγάλο όγκο ώστε να μην εμποδίζουν την περιστροφή των εκτοξευτήρων νερού.

plynthrio-2-575x384

Αποφεύγουμε τα ευαίσθητα: Μαχαιροπίρουνα με ξύλινα μέρη, ποτήρια με διακόσμηση και παλιά κρύσταλλα είναι μόνο μερικά από όσα πρέπει να πλένουμε στο χέρι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η πίεση του νερού στο πλυντήριο μπορεί να τα θαμπώσουν ή να τα ξεθωριάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά, τα χάλκινα και όσα έχουν αλουμινένια ή ασημένια μέρη.

Ειδικό αλάτι & λαμπρυντικό για το σκληρό νερό. Κάποια στοιχεία που αφήνουν υπολείμματα στα τοιχώματά του πλυντηρίου και θαμπώνουν τα σκεύη προέρχονται από το νερό. Γι’ αυτό φροντίζουμε να υπάρχει πάντα ειδικό αλάτι αλλά και λαμπρυντικό στις αντίστοιχες θήκες.

Αυτοκαθαρισμός: Μετά από πολλές πλύσεις συχνά παρατηρούμε μυρωδιές στο εσωτερικό, γι’ αυτό χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το απολυμαίνουμε. Γεμίζουμε τη θήκη του απορρυπαντικού, επιλέγουμε το πρόγραμμα με την υψηλότερη θερμοκρασία και ξεκινάμε τη λειτουργία χωρίς σκεύη.

Καθαρισμός φίλτρου. Μετά από κάθε πλύση αφαιρούμε τα φίλτρο και το καθαρίζουμε από τα υπολείμματα τροφών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το ξέπλυμα με άφθονο νερό και το ελαφρύ τρίψιμο με μια οδοντόβουρτσα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Ανάλογη διαδικασία ακολουθούμε και για τους εκτοξευτήρες νερού.