Οι πατάτες είναι πάντα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά στο τραπέζι. Στην Ελβετία, συνηθίζουν να φτιάχνουν Cacio e Pepe Rosti, δηλαδή ψιλοκομμένες ψητές πατάτες, σερβιρισμένες με μια γενναία δόση παρμεζάνας και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βρήκαμε τη συνταγή, τη δοκιμάσαμε και προτείνουμε να την δοκιμάσετε κι εσείς.

Συνταγή
6 – 8 μερίδες

Υλικά
12-14 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες
1½ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού, συν λίγο ακόμη
60 ml παρμεζάνα τριμμένη, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν λίγο ακόμη
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο, μοιρασμένο

Διαδικασία
Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που τις καλύπτει τουλάχιστον κατά 5-7 εκ. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν σφιχτές, περίπου 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε, μεταφέρουμε σε ταψί και τις αφήνουμε να κρυώσουν, τουλάχιστον για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, τρίβουμε τις πατάτες στον χοντρό τρίφτη ή τις ψιλοκόβουμε στο μαντολίνο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα, τον ανθό αλατιού και το φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Βάζουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα πατάτας με μια σπάτουλα, πιέζοντας ελαφρά ώστε να απλωθεί καλά. Περνάμε τη σπάτουλα στις άκρες του τηγανιού για να μην κολλήσει και πιέζουμε ανά διαστήματα τις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν δούμε ότι η κάτω πλευρά έχει ροδίσει, σε περίπου 10 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα πάνω από το τηγάνι και με γρήγορη αποφασιστική κίνηση αναποδογυρίζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο πιάτο. Κρατάμε στην άκρη.

Βάζουμε πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα προσεκτικά τις πατάτες να ψηθούν κι από την άλλη πλευρά. Περνάμε πάλι με τη σπάτουλα τις άκρες του τηγανιού και πιέζουμε ελαφρά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αυτή η πλευρά θα ψηθεί πιο γρήγορα, σε περίπου 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια περνάμε τη σπάτουλα γύρω γύρω από το τηγάνι κι από την κάτω πλευρά μέχρι να δούμε ότι σερβίρεται εύκολα και το μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και πολύχρωμο πιπέρι, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως.

Tip για την ετοιμασία
Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να  βράσουμε τις πατάτες από το προηγούμενο βράδυ, να τις αφήσουμε να κρυώσουν καλά και να τις βάλουμε στο ψυγείο.

Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε τις πατάτες νωρίς και να τις διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Λίγο πριν το σερβίρισμα, απλώς πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο, στους 250°C για 10 λεπτά.

 

Δείτε επίσης:
Τραγανές πατάτες με κρέμα γραβιέρας, ο τέλειος μεζές

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε το νερό που βράσαμε πατάτες

Ψητές πατάτες με σκόρδο και δεντρολίβανο