Αυτή την εποχή οι κολοκύθες βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους, είναι γλυκές και γευστικές και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε πάρα πολλές παρασκευές. Με τις κολοκύθες φτιάχνουμε από ζεστές σούπες και απολαυστικά ριζότο, μέχρι πίτες αλλά και πίτσα! Γιατί λοιπόν να μην φτιάξουμε και muffins;

Πώς θα τα φτιάξουμε 
Τα muffins κολοκύθας φτιάχνονται όπως όλα τα muffins. Χρειαζόμαστε δύο μεγάλα μπολ: στο πρώτο αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά και στο δεύτερο όλα τα υγρά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά στερεά και υγρά (το απαλό ανακάτεμα είναι σημαντικό, θα μας δώσει αφράτο γλυκάκι), μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα που θα μοιράσουμε στα ειδικά φορμάκια. Τόσο απλό!

Το μυστικό για πεντανόστιμη κολοκύθα
Το μεγάλο μυστικό εδώ είναι το μείγμα μπαχαρικών που δίνει έξτρα γεύση στην κολοκύθα. Το μείγμα αυτό περιλαμβάνει τα παρακάτω αλεσμένα μπαχαρικά: κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και τζίντζερ.

Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας κανέλα, ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι και 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ. Μπορούμε φυσικά να αλλάξουμε τις αναλογίες ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σίγουρα θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

Συνταγή για muffins κολοκύθας
Υλικά για 24 κομμάτια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών κολοκύθας
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
4 αυγά
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας, καλά αλεσμένο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και απλώνουμε στο τραπέζι τις θήκες για τα muffins ελαφρά βουτυρωμένες (χάρτινές ή σιλοκόνης).

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μείγμα μπαχαρικών και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τον πουρέ κολοκύθας κολοκύθα. Προσθέτουμε σε δύο δόσεις το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά για να ομογενοποιηθεί.

Με ένα μεγάλο κουτάλι ή ακόμη καλύτερα με το σκουπ του παγωτού γεμίζουμε τις ειδικές θήκες μέχρι πάνω. Βάζουμε τα φορμάκια στη σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα με μια οδοντογλυφίδα. Αν δεν βγει καθαρή, ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Είναι έτοιμα!

Extra tip
Αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετική βάση για να προσθέσετε οτιδήποτε σας αρέσει: κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα. Απλώς προσθέστε στο μείγμα σας 1 με 1 ½ φλιτζάνι από τον συνδυασμό που σας αρέσει και φτιάξει τα δικά σας ξεχωριστά muffins.

Δείτε επίσης:
Muffins VS Cupcakes: Ποια είναι η πραγματική διαφορά τους;

Muffins με κολοκυθάκια και τυρί

Αγαπημένα πιάτα με κολοκύθα: πίτσα και ριζότο