Τα εσπεριδοειδή βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους και στην πατρίδα μας έχουμε άφθονα και πολύ καλής ποιότητας. Βρήκαμε λοιπόν υπέροχες συνταγές για νόστιμα κι εύκολα πιάτα με άρωμα πορτοκαλιού.

Δοκιμάστε να φτιάξετε κοτόπουλο με πορτοκάλι, μια θρεπτική σαλάτα με όσπρια ή ακόμη και μια δροσερή σαλάτα με πορτοκάλι και φινόκιο.

Κοτόπουλο με πορτοκάλι, κύμινο και πάπρικα
Ένα πιάτο εμπνευσμένο από τη Σεβίλλη, με καπνιστή γλυκιά πάπρικα, σπόρους κύμινου και πορτοκάλια. Χρησιμοποιούμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα και τη σάρκα τους.

Προετοιμασία: 20 λεπτά + 1 ώρα αναμονή | Για 4 άτομα

Υλικά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. του γλυκού κύμινο σε σπόρους
4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 μικρό πορτοκάλι , καθαρισμένο και τον χυμό του
Για το σερβίρισμα: φέτες από πορτοκάλι

Διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία και καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου. Στη συνέχεια τους αλέθουμε να γίνουν σκόνη μέσα σε ένα μικρό γουδί.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κομμένο κοτόπουλο. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας, σε θερμοκρασία δωματίου για μια τουλάχιστον ώρα (ή όλη τη νύστα στο ψυγείο)

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αλατίζουμε το κοτόπουλο, το ανακατεύουμε καλά στη μαρινάδα και το βάζουμε στο τηγάνι, χωρίς να τινάξουμε την ποσότητα της μαρινάδας. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά για να ροδίσει.

Στη συνέχεια γυρίζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία, αν τα κομμάτια είναι μεγαλύτερα. Σερβίρουμε ζεστά με μερικές φέτες πορτοκαλιού.

Ιδέα σερβιρίσματος
Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ξύλινα σουβλάκια και να τα σερβίρουμε με μερικές φέτες πορτοκάλι από πάνω.

Σαλάτα με πορτοκάλι, λευκά φασόλια, καρύδια πεκάν και σταφίδες

Μια νόστιμη και πολύ θρεπτική σαλάτα με όσπρια, ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Ιδανική και για ένα ελαφρύ γεύμα

Προετοιμασία: 25 λεπτά | Για 6 άτομα

Υλικά
Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλες μαραθόριζες (φινόκιο), κομμένες στα 4 και στη συνέχεια σε χοντρές φέτες
4 πορτοκάλια
100 γρ. φύλλα πράσινης σαλάτας
400 γρ. φασόλια άσπρα σε κονσέρβα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
100 γρ. καρύδια πεκάν, καβουρδισμένα
75γρ. ξανθές σταφίδες
1 μικρό ματσάκι σχοινόπρασο, χοντροκομμένο

Για το dressing
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φέτες της μαραθόριζας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να δούμε τις άκρες τους να ροδίζουν. Αφαιρούμε από το τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το dressing:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, μαζί με μια κουτ. σούπας νερό και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Εναλλακτικά τα ρίχνουμε στο μπλεντεράκι.

Στη συνέχεια, κόβουμε τα πορτοκάλια, αφαιρώντας έναν δίσκο από την κορυφή και από τη βάση τους ώστε να δημιουργήσουμε δύο επίπεδες επιφάνειες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε με τη λεπίδα από πάνω προς τα κάτω σε χοντρές λωρίδες και αφαιρούμε τη φλούδα. Χωρίζουμε στη μέση το πορτοκάλι και το κόβουμε σε χοντρές φέτες (1 εκ. περίπου)

Βάζουμε τα πράσινα φύλλα σε μια μεγάλη πιατέλα και σκορπίζουμε από πάνω τα λευκά φασόλια. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα, τα πεκάν και τα κομμάτια από το πορτοκάλι. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και το σχοινόπρασο. Περιχύνουμε με το dressing. Σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα από τη Σικελία με φινόκιο και πορτοκάλι

Μια τραγανή ιταλική σαλάτα με φινόκιο (μαραθόριζα) και αρωματικό dressing εσπεριδοειδών. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη ή να προσθέσουμε φέτες από καπνιστό ψάρι (χέλι ή σολομό) για ένα ελαφρύ γεύμα ή ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι με φίλους.

Υλικά
2 μεγάλες μαραθόριζες (φινόκιο), περίπου 700 γρ.
3 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 μικρό πορτοκάλι, τον χυμό
6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ σούπας χυμό λεμονιού, φρέσκο στυμμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ακτινίδιο, κομμένο σε μικρές λωρίδες (προαιρετικά)

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις μαραθόριζες , αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα κόβουμε σε λπετές φέτες. Ανακατεύουμε στη σαλατιέρα με τη μαραθόριζα, μαζί με τον χυμό.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι. Το ρίχνουμε στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τις φετούλες από το ακτινίδιο και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Πορτοκάλι: 5 διαφορετικοί τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική

Baby πατάτες με μανιτάρια στον φούρνο, αρωματισμένα με πορτοκάλι και δεντρολίβανο

Zεστή σοκολάτα με πορτοκάλι και ρούμι