Ο PizzaChefArgy, κατά κόσμο Νίκος Αργυρόπουλος*, μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε μία αφράτη και νηστίσιμη πίτσα, που θα λατρέψουν και οι vegans.

Μιας και διανύουμε περίοδο νηστείας ας δοκιμάζουμε μια αφράτη και νηστίσιμη πίτσα στο ταψί, με την μέθοδο poolish. Είναι μια ιδιαίτερη vegan συνταγή και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το χρώμα και η γεύση της ζύμης, χάρη στην προσθήκη λίγης γλυκιάς πάπρικας, που πραγματικά κάνει τη διαφορά και απογειώνει την πίτσα τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά.

Προετοιμασία poolish
Υλικά
310 γρ αλεύρι
310 ml νερό
4 γρ ξηρή μαγιά

Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ ή ένα μπωλ. Βάζουμε την μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας. Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει κρεμώδες το μείγμα, σκεπάζουμε, σημειώνουμε και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2 ώρες. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες.

Προετοιμασία ζύμης
Υλικά
620 γρ. poolish
160 γρ. αλεύρι
15 γρ. αλάτι
15 ml ελαιόλαδο
2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά

Βγάζουμε το poolish από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν κάνουμε την ζύμη της πίτσας. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.

Ζυμώνουμε το poolish με την μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι.

Στην συνέχεια βάζουμε τα 2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα στο υπόλοιπο αλεύρι μας, το ρίχνουμε στη ζύμη και ζυμώνουμε για άλλα 7-8 λεπτά.

Ύστερα από 15 λεπτά συνολικού ζυμώματος βάζουμε και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.

Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντας ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την τοποθετούμε σε ένα μπωλ με λίγο ελαιόλαδο από κάτω και την αφήνουμε σκεπασμένη για 3 ώρες εκτός ψυγείου.

Για την πίτσα
Υλικά
300 ml σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 μικρό μπρόκολο βρασμένο
80 γρ καλαμπόκι
10 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση

Ανοίγουμε την πίτσα με καλαμποκάλευρο και καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού με λίγο ελαιόλαδο.

Βάζουμε την ζύμη μας με την σάλτσα και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε την πίτσα στο κάτω μέρος του φούρνου για 7-8 λεπτά (πάνω κάτω αντίσταση στο μέγιστο της θερμοκρασίας).

Αφού τσεκάρουμε ότι η πίτσα μας ψήθηκε από κάτω την βγάζουμε και προσθέτουμε στην επιφάνεια της τα υπόλοιπα υλικά μας. Την τοποθετούμε στο μεσαίο τμήμα του φούρνου και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά.

Κόβουμε την πίτσα σε 8 κομμάτια και προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι μιας και είναι μια πίτσα χωρίς τυριά.

Δείτε παρακάτω το βίντεο

* O Νίκος Αργυρόπουλος είναι Pizza Chef από το 2010 έως και σήμερα. Ξεκίνησε από την Ιταλία όπου έμαθε εκεί την τέχνη δουλεύοντας στην πιτσαρία Agliara στην Piazza Sannazzaro στην Νάπολη. Το πάθος και το μεράκι του για την πίτσα σε συνδιασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για νόστιμη σπιτική πίτσα σε αρκετά νοικοκυριά τον ώθησαν στη δημιουργία καναλιού στο YouTube που δίνει συμβουλές για επαγγελματική πίτσα στο σπίτι, παρουσιάζει συνταγές και συστήνει διάφορα είδη πίτσας που μπορούν να γίνουν από τον καθένα… Το κανάλι του στο YouTube, PizzaChefArgy, μετρά πάνω από 3.000 συνδρομητές και ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 5.000 followers με το ίδιο ακριβώς όνομα.

Δείτε επίσης:
Σκορδόψωμα: Πώς να φτιάξετε τα νηστίσιμα ψωμάκια στο σπίτι

Πίτσα με μαύρο σουσάμι (στη ζύμη) και πέστο βασιλικού (για σάλτσα)

7 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στην πίτσα