Τα τελευταία χρόνια που όλοι έχουμε κλειστεί πολύ στο σπίτι, τα αγνά σπιτικά λικέρ έχουν γίνει τάση και όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να ετοιμάσουν τα δικά τους.

Τα λικέρ φτιάχνονται συνήθως με ένα οινοπνευματώδες, στο οποίο προσθέτουμε φρούτα εποχής, διάφορα αρωματικά και σιρόπι. Το αποτέλεσμά σερβίρεται σε μικρό ποτηράκι ή σε μεγαλύτερο με προσθήκη τριμμένου πάγου. Μια καλή ιδέα είναι να γεμίσετε διάφορα όμορφα μπουκάλια και να το προσφέρετε ως δώρο στους φίλους σας τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Όλοι εκτιμούν τον χρόνο και την αγάπη που κρύβει μια χειροποίητη δημιουργία.

Το λικέρ που προτείνουμε έχει σαν βάση το ρούμι, την κολοκύθα και τα μπαχαρικά, γίνεται σχετικά εύκολα και μπορείτε να το καταναλώσετε την ίδια κιόλας μέρα της παρασκευής του. Με μέτρο πάντα επειδή, όσο αγνό και αν είναι, πρόκειται για αλκοολούχο. Βασικά υλικά για το λικέρ είναι ο πουρές κολοκύθας και τα αρωματικά μπαχαρικά, που μυρίζουν «χειμώνα» και αναδεικνύουν τη γεύση της κολοκύθας: κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και μια ιδέα τζίντζερ.

Υλικά για 1 λίτρο λικέρ
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας, καλά αλεσμένο και περασμένο, σαν βελουτέ
4 ξυλάκια κανέλας
4 ολόκληρα γαρίφαλα
5 κόκκοι μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια λευκό ρούμι (ή παλαιωμένο)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε το νερό κι όταν αρχίσει να σιγοβράζει προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν καλά.

Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας. Ανακατεύομε καλά να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, να αρωματιστεί και να κρυώσει, τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Όταν κρυώσει καλά, περνάμε το υγρό από ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Το μείγμα είναι αρκετά παχύρρευστο οπότε θα χρειαστεί υπομονή και αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το σύρμα θα βοηθήσει σε αυτό. Στο τέλος θα έχουμε περίπου 2 ½ φλιτζάνια spicy σιρόπι κολοκύθας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Το λικέρ είναι έτοιμο.

Διατηρείται για περίπου δύο μήνες, στο ψυγείο, σε γυάλινα μπουκάλια.

Tip
Εναλλακτικά αντί για ρούμι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα. Το λικέρ κολοκύθας ταιριάζει πολύ και σε κοκτέιλ. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μερικές σταγόνες στον απογευματινό σας καφέ -θα δώσει έξτρα άρωμα μπαχαρικών.

 

Δείτε επίσης:
Φτιάξε το δικό σου, σπιτικό, λιμοντσέλο

Λικέρ δυόσμου και πικραμύγδαλου

Τρουφάκια και λικέρ «από χέρι»