Γιουβαρλάκια ή γιουβαρελακια; Όπως και να έχει, μιλάμε για μια από τις πιο αγαπημένες σούπες της ελληνικής κουζίνας.

Ακόμα έχω στη μνήμη μου το πολυαγαπημένο μου αυγολέμονο της μαμάς, με αφρό, όπως το κάνουν παραδοσιακά, χωρίς κορν φλαουρ και άλλους πηκτικούς παράγοντες.

Ερωτήσεις κρίσεως: Πώς θα πετύχω τα γιουβαρλάκια μου, ζουμερά και αφράτα; Γιατί μου σπάνε στο βράσιμο;

Ο μοσχαρίσιος κιμάς πρέπει να περιέχει μια μικρή ποσότητα χοιρινού, και πρέπει οπωσδήποτε να ζυμώσουμε πολύ καλά το μείγμα, για να μην σπάσουν τα γιουβαρλάκια την ώρα του βρασίματος.

Στο μείγμα του κιμά, κατά την παράδοση, βάζουμε κρεμμυδάκι και σκορδάκι στον τρίφτη, άνηθο, ρύζι καρολίνα, αυγό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε κεφτέδες σε ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες, και τους βράζουμε σε νερό που βράζει ή σε ζωμό της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε καρότο, πατάτα και σέλινο και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30΄-35΄σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Ετοιμάζουμε το παραδοσιακό αυγολέμονο στύβοντας χυμό από 2 λεμόνια και χωρίζοντας 2 αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Τα ασπράδια, τα αφρατεύουμε με πιρούνι ή αυγογδάρτη στο χέρι, για πιο αεράτο αφρό. Διαφορετικά, με μίξερ χειρός, τα χτυπάμε ώσπου να ασπρίσουν και να φουσκώσουν σαν μαρέγκα.

Προσθέτουμε τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού σε κορδόνι, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το χτύπημα.

Παίρνουμε 1 φλιτζάνι ζωμό από τη σούπα, και τον προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο, για να του δώσουμε θερμοκρασία πριν μπει στην κατσαρόλα. Αυτό το κάνουμε για να μην ψηθεί το αυγό και γίνει ομελέτα.

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε! Ανακινούμε την κατσαρόλα, σιγά σιγά, δεξιά και αριστερά. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι, το οποίο κρατάει μικρή θερμοκρασία, ιδανική για το τελείωμα της σούπας.

Βάζουμε καπάκι και αφήνουμε 5΄-10΄ να ξεκουραστεί το φαγητό.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σταγόνες απο φρέσκο ε.π. ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης:

Το τέλειο ρολό θέλει το σωστό κρέας και το ανάλογο ψήσιμο

Ατομικές πίτες Wellington βήμα – βήμα

Το σωστό κομμάτι κρέατος για το πιο λαχταριστό λεμονάτο