Οι λουκουμάδες μού ξυπνούν μνήμες πολύ συγκεκριμένες. Στο Αιγάλεω, την ημέρα που γιορτάζει η μεγάλη εκκλησία της περιοχής, ο «Εσταυρωμένος Αιγάλεω», στήνεται μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο πηγαίναμε με τα ξαδέλφια μου από μικρά για έναν μόνο λόγο. Για να πάρουμε κι εμείς μια μερίδα τέλειους λουκουμάδες με μέλι και καρύδια ή με ζεστή λιωμένη σοκολάτα από ξακουστό, παραδοσιακό λουκουματζίδικο της περιοχής. Πολλές φορές η ουρά δεν ήταν ουρά αλλά ένας όχλος που περίμενε καρτερικά να απολαύσει τον θείο λουκουμά, ο οποίος πάντα άξιζε την αναμονή.

Τηγανητούς, χρυσαφένιους, τραγανούς και αφράτους, απολαμβάνουν και οι Ιταλοί τους δικούς τους λουκουμάδες. Ακριβώς όπως συνηθίζουμε και στην Ελλάδα. Μόνο που για να τους δοκιμάσουμε, θα πρέπει να ζητήσουμε μια μερίδα αχνιστούς zeppoles, γιατί αν ζητήσουμε λουκουμάδες, μάλλον δεν θα μας καταλάβει κανείς. Στην Ιταλία, συνηθίζουν να τους καταναλώνουν γενναία πασπαλισμένους με ζάχαρη άχνη ή μαζί με κρέμα κάσταρντ και γλυκό κεράσι. Οι πασπαλισμένοι με την άχνη είναι λείοι και ολοστρόγγυλοι, ενώ εκείνοι με την κρέμα τηγανίζονται μέσα από κορνέ, και έχουν παρόμοιο σχήμα με τη γαρνιτούρα τους.

Αποτελούν παραδοσιακό γλυκό της ημέρας που γιορτάζει ο Άγιος Ιωσήφ, ο προστάτης της Ιταλίας, Η παράδοση αυτή, λέγεται ότι ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, από τον Pasquale Pintauro, φούρναρη και ζαχαροπλάστη από τη Νάπολη. Τώρα πια, όμως, καταναλώνονται καθημερινά, χωρίς την ύπαρξη κάποιας εορταστικής αφορμής.

Υλικά για το μείγμα
1 φλιτζ. ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση (για στρογγυλούς λουκουμάδες με άχνη ζάχαρη)
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για δύο λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδες και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει η ζύμη μας ωραία και κολλώδης. Καλύπτουμε με σελοφάν και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Θα χρειαστούμε 1-1/2 ώρες.

Βάζουμε το λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Το λάδι θα πρέπει να φτάνει τα 8 εκατοστά σε βάθος, για να μπορούμε να βυθίσουμε και να τηγανίσουμε τους λουκουμάδες. Θερμαίνουμε το λάδι στους 180°C. (Για καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό θερμόμετρο μαγειρικής)

Με δύο κουτάλια σούπας, φτιάχνουμε σφαιρικούς λουκουμάδες με το ζυμάρι μας, και τους πετάμε απαλά στο καυτό λάδι. Σε περίπτωση που οι λουκουμάδες μας πάνε να κολλήσουν μεταξύ τους, θα τους διαχωρίσουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Καλό είναι κάθε φορά να έχουμε μέχρι 4 λουκουμάδες zeppole στην κατσαρόλα. Τους τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν φουσκωτοί, τραγανοί και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα γυρίζουμε μέσα στο κατσαρολάκι για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, ώστε να αποβάλουν τα περιττά λάδια.

Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα, πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες με μια γενναία δόση άχνης ζάχαρης.

Σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστοί.

Για τους λουκουμάδες με την κρέμα
Θα πρέπει να βάλουμε το μείγμα για τους λουκουμάδες σε ένα κορνέ και να κάνουμε ροζέτες μέσα στο καυτό λάδι.

Θα τους τηγανίσουμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Για την κρέμα κάσταρντ
2¼ φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
6 κρόκους από μεγάλα αυγά
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 στικ βανίλιας

Εκτέλεση κρέμας
Κόβουμε κατά μήκος το στικ βανίλιας και το ζεσταίνουμε μέσα στο γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορνφλαουρ και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά, και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας αδιάκοπα για να μην μας κόψει το μείγμα και μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει μέσα σε στο μπολ, το οποίο θα πρέπει να καλύψουμε με σελοφάν. Το σελοφάν θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει «πέτσα».

Για τη γαρνιτούρα
Κάνουμε πάνω από κάθε λουκουμά μια ροζέτα με κρέμα και γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού κεράσι από πάνω για έξτρα γεύση, αλλά και χρώμα.

Δείτε επίσης:

Λουκουμάδες με σιρόπι αγαύης γεμιστοί με γκανάς σοκολάτας

Τσούρος, οι ισπανικοί λουκουμάδες

Λουκουμάδες με ανανά