Δεν είναι και μικρή υπόθεση στα 30 σου χρόνια να δίνεις συνέντευξη στο BBC Scotland Radio ως ο πρώτος Έλληνας chef της Σκωτίας που έχει προταθεί για αστέρι Michelin! Επισκέφθηκε τη Γλασκώβη πριν από 6 χρόνια για ταξίδι αναψυχής, άκουσε το ένστικτό του, εγκαταστάθηκε μόνιμα, δούλεψε σε σημαντικά εστιατόρια, ίδρυσε την εταιρεία catering «Pinch of taste» και τώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανοίξει το ομώνυμο bistro του, τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Νίκος Ζαλώνης έχει άστρο και ταλέντο και μας μίλησε για την εντυπωσιακή του πορεία στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου που είμαι προτεινόμενος για Αστέρι Michelin! Είναι κάτι που πραγματικά δεν το πιστεύω και με κάνει πολύ χαρούμενο, όταν βλέπεις πως οι κόποι σου αναγνωρίζονται και μπορούν να ανταμειφθούν με τον πολυτιμότερο τίτλο στη γαστρονομία. Λίγο πριν το πρώτο lockdown είχα την τιμή να επισκεφθεί το εστιατόριο όπου δούλευα ως head chef ένας κριτής της Michelin. Στο lockdown το εστιατόριο έμεινε κλειστό σχεδόν για έναν χρόνο. Εν τω μεταξύ, η συνεργασία μας είχε λάβει τέλος λόγω κάποιας ασυμφωνίας. Ευτυχώς χάρη στη συγκυρία ότι ανοίγω το δικό μου bistro, αναμένω πλέον την (πάντα μυστική και σε ανύποπτο χρόνο φυσικά) επίσκεψη από κάποιον κριτή, στο δικό μου μαγαζί. Αν τα καταφέρω, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας στην Σκωτία που θα τιμηθεί με αυτόν τον τίτλο και έτσι ακριβώς με παρουσίασαν στη συνέντευξη που έδωσα στο BBC Radio of Scotland!».

Ελλάς-Σκωτία συμμαχία!
Πώς συνδυάζει την ελληνική με τη σκωτσέζικη κουζίνα; «Προσπαθώ και μπολιάζω την ντόπια κουζίνα με ελληνικές νότες. Οι Σκωτσέζοι αγαπούν την ελληνική κουζίνα, αλλά είναι μαθημένοι σε εντελώς άλλες γεύσεις. Από σεβασμό προσπαθώ και κρατάω εγχώρια πιάτα και πρώτες ύλες, που όμως τα κάνω με τον δικό μου ελληνικό τρόπο και αυτό τους αρέσει πάρα πολύ, τους “ταξιδεύει” όπως λένε».

Μας περιγράφει τα αγαπημένα του πιάτα: «Το “Trio of Pork”: χρησιμοποιώ 3 από τα αγαπημένα μου σημεία του χοιρινού. Η πανσέτα, που τη μαρινάρω με διάφορα μπαχαρικά και κόκκινο κρασί (είναι μια παραδοσιακή συνταγή από το χωριό του πατέρα μου στην Τήνο και την έχω από έναν αγαπημένο μου ξάδερφο, τον Κωνσταντίνο Αλβέρτη). Όταν είναι έτοιμη, τη σιγοψήνω για 16 ώρες στον φούρνο μέχρι να κόβεται με το πιρούνι. Μετά κάνω μια γλυκο-αλμυρή μαρμελάδα από χωριάτικο λουκάνικο με καπνιστή πικάντικη πάπρικα πάνω σε κρουτόν εμποτισμένο με σκόρδο και δενδρολίβανο. Το δέρμα του χοιρινού το αλατίζω και το κάνω τραγανό στον φούρνο σαν γαρνιτούρα και σερβίρω με σάλτσα κόκκινου κρασιού (red wine jus) μέσα σε καπνό από apple wood and whiskey. Αυτό το πιάτο τα συνδυάζει όλα. Το “Marinated octopus and lemongrass Puree”: Εδώ κάνω ένα ελληνικό ξιδάτο χταπόδι. Το σερβίρω με πολύ αραιό πουρέ πατάτας που τον εμποτίζω με lemongrass και γλυκιά καπνιστή πάπρικα πάνω σε μια στρώση από pack choi, βούτυρο και τραγανή ρίζα λωτού.

Το “Pina colada mousse”: Μου θυμίζει το ελληνικό καλοκαίρι και τα πάρτι στις παραλίες, εμπνευσμένο από το αγαπημένο μου cocktail. Είναι μια μους από καρύδα, ρευστή καραμέλα με ρούμι στο κέντρο και κομματάκια ανανά. Σερβίρεται με μια σφαίρα από διαυγή καραμέλα που την σπας σαν γυαλί, με πραλίνα από λευκή σοκολάτα και αλμυρό φιστίκι».

Περιγράφει απολαυστικά τη στιγμή που αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική: «Ήμουν φαντάρος στη Ρόδο και την ημέρα της γιορτής μου ζήτησα άδεια από τον Διοικητή της μονάδας να φτιάξω ένα γλυκό για όλους. Την άλλη μέρα στην αναφορά, απλώς μου ανακοίνωσε “Ζαλώνης!!! Από σήμερα μαγειρεία!!”. Όταν είδα τι χαρά μπορεί να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον, αποφάσισα πως αυτό θέλω να ακολουθήσω. Μου φαινόταν μαγικό πως από ένα απλό υλικό, μία πατάτα για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργήσεις μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία. Κάπως έτσι αποφάσισα να περάσω στο επόμενο επίπεδο. Και είμαι πανευτυχής που το έκανα!».

Όπως έχει πει, η αγάπη του για τη μαγειρική ξεκίνησε από τη γιαγιά και τη μητέρα του, όταν τις έβλεπε από μικρός να μαγειρεύουν: «Είναι λες και τις βλέπω τώρα να μαγειρεύουν. Οι εικόνες που έχω δεν είναι εύκολο να επιγραφούν. Σε ηλικία 10 ετών έχασα τον πατέρα μου, οπότε και οι 2 τους ήταν και Μητέρα και Πατέρας για εμένα και τις αδελφές μου, Μέρσυ και Μαρία. Αυτό που μπορώ να περιγράψω είναι πως το φαγητό τους ήταν η αγάπη σε ένα πιάτο».

Δεν ξεχνά να τιμά και να ευχαριστεί όλη του την ομάδα για το άρτιο και επιτυχημένο αποτέλεσμα που βγαίνει προς τα έξω: «Πρέπει να καταφέρεις να κάνεις μια ομάδα 16 ατόμων να συνεργαστούν αρμονικά για να βγάλεις ένα “τέλειο” αποτέλεσμα σε ένα πιάτο στον σωστό χρόνο. Αυτό είναι ο Chef. Αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να κάνει ένας Chef είναι κάθε μέρα να ευχαριστεί την ομάδα του για όλη τη σκληρή δουλειά που γίνεται πίσω από τα φώτα, στο παρασκήνιο, για να λειτουργήσει μια κουζίνα. Σαν μονάδα όλοι έχουμε ένα όριο. Άλλος πιο πολύ, άλλος λιγότερο, σαν ΟΜΑΔΑ sky is the limit! Αυτό πιστεύει ο Chef μέσα μου. Θέλω λοιπόν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα μου για αυτά που καταφέραμε μαζί και για όλα αυτά που θα έρθουν!».

www.pinchoftaste.co.uk, Instagram @pinchoftasteglasgoww

Δείτε επίσης:

Άγγελος Λάντος: O κριτής του Game of Chefs είναι ο σεφ της Σπονδής με 2 αστέρια Michelin!

Παλαιωμένο negroni; Ναι! Ο Mario Βasso του Barreldier απαντά.

Ελένη Μανούσου: η Ελληνίδα που ξέρει από καλό σούσι

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr