Η vegan και η vegetarian διατροφή κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς. Μάλιστα, η κατανάλωση κρέατος θεωρείται σε αρκετές περιπτώσεις σχεδόν «ξεπερασμένη» και επιβλαβής για τον άνθρωπο. Διαβάζοντας, ωστόσο, το έγκριτο επιστημονικό σάιτ healthline.com ανακαλύψαμε 4 θρεπτικές ουσίες που δεν μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος τρώγοντας μόνο λαχανικά.

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 δεν βρίσκεται σχεδόν σε καμία φυτική τροφή και είναι επίσης γνωστή και ως κοβαλαμίνη. Η  βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην συντήρηση των νεύρων και στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Την βρίσκουμε συνήθως σε ζωικές τροφές, όπως ψάρια, κρέας και αβγά.

Κρεατίνη
Είναι ένα μόριο που υπάρχει σε ζωικές τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται στους μυς, αλλά σημαντική ποσότητα συγκεντρώνεται επίσης στον εγκέφαλο. Λειτουργεί ως ένα εύκολα προσβάσιμο απόθεμα ενέργειας για τα κύτταρα των μυών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή. Την βρίσκουμε ανάμεσα στα άλλα στη ρέγγα, στο χοιρινό, στο κοτόπουλο και στο συκώτι.

Καρνοσίνη
Βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στους σκελετικούς μύες και θεωρείται ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των μυών. Τα υψηλά επίπεδα καρνοσίνης στους μυς συνδέονται με μειωμένη μυϊκή κόπωση και βελτιωμένη σωματική απόδοση. Η καρνοσίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές.

Χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3)
Η βιταμίνη D ή αλλιώς βιταμίνη του ήλιου είναι μία ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και συνδέεται με πολλές παθήσεις, όπως την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D στη διατροφή, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτά, και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές. Από αυτούς τους δύο τύπους βιταμίνης D, η χοληκαλσιφερόλη (από ζώα) είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι η εργοκαλσιφερόλη. Οι καλύτερες πήγές πρόσληψης είναι τα ψάρια, δημητριακά και οι κρόκοι αυγών.

Να σημειώσουμε εδώ πως φυσικά και η vegan διατροφή είναι εξαιρετικά υγιεινή. Ωστόσο,δεν υπάρχουν πολλές επιλογές στις τροφές και η συμπλήρωση των θρεπτικών ουσιών, πρέπει να προσλαμβάνονται από εναλλακτικές πηγές. Επισημαίνουμε, εκ νέου πως πάντα, όταν κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή μας χρειαζόμαστε τις συμβουλές ειδικού διατροφολόγου..

Διαβάστε ακόμη:
Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης

25 τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Έχουν οι κρεατοφάγοι καλύτερη πνευματική υγεία από τους χορτοφάγους;