Το ταχίνι είναι πραγματικά μια εύκολη υπερτροφή! Ο κλινικός διαιτολόγος & διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου γράφει για το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας…

Όπως είναι γνωστό, το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι. Έχει πολύ πλούσια γεύση και διατηρεί το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιέχει το σουσάμι ενώ χρησιμοποιείται κυρίως σε πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει βασικό συστατικό σε σύγχρονες και γρήγορες συνταγές. Εκτός από την ξεχωριστή του γεύση, η ολοένα ευρύτερη και συχνότερη χρήση του οφείλεται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του και τη συμβολή του στην προαγωγή της υγείας.

Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει 90 θερμίδες και περιέχει 2,6 γρ. πρωτεΐνης, 8 γρ. λίπους, 1,4 γρ. φυτικών ινών, 64 mg ασβεστίου και 1,5 mg σιδήρου. Πέρα, όμως, από το βασικό διαθρεπτικό προφίλ του, το ταχίνι περιέχει και φυτοσυστατικά με ξεχωριστή δράση για την αντιμετώπιση και την πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων και συμπτωμάτων. Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγουν εργαστηριακές και κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία, ενώ ανάλογες αναφορές προκύπτουν και από το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε τι, όμως, κάνει καλό το ταχίνι;
1. Το ταχίνι είναι καλό για την καρδιά
Η καθημερινή κατανάλωση ταχινιού συμβάλλει στον καλύτερο λιπιδαιμικό έλεγχο και κυρίως, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σουσάμι και κατ’ επέκταση στο ταχίνι, συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση της χοληστερόλης αλλά και στη μείωση της παραγωγής της από τον οργανισμό.

2. Το ταχίνι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Πολλοί από εμάς συνδέουμε το γάλα με τα γερά οστά. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ταχίνι αποτελεί μία φυτική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Αν δεν καταναλώνετε γάλα, τότε είναι αναγκαία η κάλυψη των καθημερινών αναγκών σας από άλλες πηγές. Υπολογίστε ότι 2 κουταλιές σούπας ταχίνι ημερησίως, καλύπτουν το 15% των αναγκών σας.

3. Το ταχίνι «καταπολεμά» την κάθε φλεγμονή
Είναι πια γνωστό ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα κάθε χρόνιας νόσου και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Μία «κακή» διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ενώ από την άλλη, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών φυτοσυστατικών μειώνει τη δράση των ελευθέρων ριζών και καταστέλλει την φλεγμονή.
Εδώ, μάλιστα, μπαίνει στην «εξίσωση» το ταχίνι. Η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, δύο πολυφαινόλες που περιέχει, βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σουσαμιού στους πόνους της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, κατέληξαν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα: η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μείωσε τον πόνο αλλά και τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα! Πρόκειται, επομένως, για ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες.

4. Το ταχίνι είναι το φυσικό συμπλήρωμα για όσους αθλούνται
Η τακτική άσκηση, είτε είναι τρέξιμο, ή γυμναστήριο και βάρη, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Η σύγχρονη τάση είναι να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές με διάφορα τεχνητά συμπληρώματα διατροφής. Το ταχίνι αποτελεί ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, καθώς περιέχει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός πριν και μετά την προπόνηση. Αρκετό μαγνήσιο για τη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση, σίδηρο για την μεταφορά οξυγόνου, νιασίνη (βιταμίνη Β3) για τη φυσιολογική παραγωγή ενέργειας και διακλαδισμένα αμινοξέα και πρωτεΐνη για την ενίσχυση και ανασύσταση των μυών μετά την άσκηση. Με όλα αυτά τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά του ταχινιού, η γυμναστική θα μοιάζει παιχνιδάκι!

5. Το ταχίνι προστατεύει την επιδερμίδα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά αλλά και τα λιποδιαλυτά μικροστοιχεία, όπως η βιταμίνη Α και Ε που περιέχει το ταχίνι, δρουν ενάντια ακόμα και στη γήρανση καθώς καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων και των πανάδων.
Επιπλέον, το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο και σίδηρο. Από τη μια, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος. Από την άλλη, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου στο αίμα είναι απαραίτητη για την υγεία της τρίχας, της επιδερμίδας και των νυχιών.

Πώς να προσθέσεις το ταχίνι στην καθημερινή διατροφή σου
Φυσικά μπορούμε να το καταναλώσουμε κατ’ ευθείαν από το βαζάκι, αλλά η διατήρηση του μέτρου και η σωστή χρήση του ταχινιού στην διατροφή μας είναι σημαντική. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να το δοκιμάσετε ως εξής:
• Στο ψωμί ή την φρυγανιά
• Στο γιαούρτι ή το smoothie
• Στο dressing για την σαλάτα
• Στην σάλτσα για το κοτόπουλο ή τα μαγειρεμένα λαχανικά
• Στα φρούτα
• Μαζί με λιωμένα ρεβίθια (το γνωστό χούμους)
Με αφορμή και τη νηστεία που πολλοί από εμάς κάνουμε αυτή την περίοδο, προσθέστε το ταχίνι στη διατροφή σας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δείτε τη διαφορά τόσο στη διάθεση και την εμφάνισή σας όσο και στην υγεία σας!