Μπορεί οι νέες έρευνες να απενοχοποιούν τους υδατάνθρακες -που κάποτε κόβαμε τελείως από τη διατροφή μας σε περιόδους δίαιτας-, ωστόσο διατροφολόγοι και γιατροί στηρίζουν τους σύνθετους υδατάνθρακες και όχι τους απλούς. Για την ακρίβεια, αν κόψεις τους απλούς υδατάνθρακες, μάλλον δώρο θα κάνεις στον οργανισμό σου.

Για αρχή, να πούμε ότι απλοί υδατάνθρακες είναι όσοι βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, τα μπισκότα και τα τσιπς, σε τροφές δηλαδή που όλοι υποκύπτουμε λίγο ως πολύ, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την εμφάνιση όταν αυτά τα τσιμπολογήματα γίνονται καθημερινή συνήθεια. Δεν αναρωτιέσαι όμως πώς θα άλλαζε το σώμα σου αν έκοβες τελείως τους απλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή σου;

kopela

1. Καις λίπος
Το μεγαλύτερο σου όνειρο, να απαλλαγείς από το περιττό λίπος που σε ταλαιπωρεί, μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, μειώνοντας την πρόσληψη αυτών των πλούσιων σε θερμίδες υδατανθράκων, αυτομάτως μειώνεις και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά, αναγκάζοντας το σώμα σου να κάψει το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Extra tip: Κάψε λίπος τρώγοντας αυτές τις 10 τροφές!

2. Πεινάς λιγότερο
Για να ξέρεις, η πείνα σου δεν ικανοποιείται με θερμίδες αλλά με θρεπτικά συστατικά. Κοινώς, δεν θα χορτάσεις περισσότερο τρώγοντας ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα ή snack, αλλά τρώγοντας κάτι πραγματικά θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Συνεπώς, όταν επιλέγεις απλούς υδατάνθρακες, είναι αναμενόμενο ότι θα πεινάσεις ξανά και θα αναζητήσεις ένα ακόμη snack σύντομα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις; Επίλεξε υδατάνθρακες που αγαπούν τη σιλουέτα σου.

diaita

3. “Ξεφουσκώνεις το σωσίβιο” ή αλλιώς αποκτάς επίπεδη κοιλιά
Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα παρατηρήσεις στο σώμα σου όταν αντικαταστήσεις τους απλούς υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι ότι η κοιλιά γίνεται επίπεδη. Για να αποκτήσεις φλατ κοιλιά πριν την παραλία δες ΕΔΩ τι πρέπει να τρως και τι να αποφεύγεις.

4. Μειώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι απλοί υδατάνθρακες είναι σάκχαρα και υπερβάλλοντας στην κατανάλωση τους, ουσιαστικά θέτεις τον οργανισμό σου σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όσο περισσότερους απλούς υδατάνθρακες τρως, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγει το πάγκρεας, που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Extra tip: H διατροφή το σημαντικότερο όπλο κατά του διαβήτη

diatrofi

5. Οι μύες σου δυναμώνουν
Οι απλοί υδατάνθρακες δεν είναι καλή πηγή πρωτεϊνών -αυτών των τόσο σημαντικών για το μυικό σύστημα θρεπτικών συστατικών. Αν λοιπόν αντικαταστήσεις τους υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με άσκηση, το μυικό σου σύστημα θα αναπτύσσεται σωστά και θα δυναμώνει.
Είσαι vegetarian; Ιδού οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

6. Έχεις περισσότερη ενέργεια
Όπως ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί για τον οργανισμό. Το σώμα, άλλωστε, χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να λειτουργεί σωστά, ενώ είναι και πολύ καλή πηγή ενέργειας. Μεταβαίνοντας λοιπόν από τους απλούς υδατάνθρακες στους σύνθετους (π.χ. φρούτα, λαχανικά, πλιγούρι, καστανό ρύζι, κινόα, προϊόντα ολικής άλεσης), εξασφαλίζεις μία σταθερή ροή ενέργειας στο σώμα σου.