Επειδή οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, πρέπει να φροντίζουμε τη διατροφή μας και να δίνουμε στα μάτια μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και δεν παράγει ο οργανισμός μας.

Αν, λοιπόν, κάθε μέρα μετά τη δουλειά νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα και βαριά, ίσως να πρέπει να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω λίστα.

Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία των ματιών και αποτελούν έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, και συγκεκριμένα τα μάτια μας, να νιώσουν πιο ξεκούραστα και αναζωογονημένα.

1. Πιπεριές
Οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στα μάτια. Είναι μια βιταμίνη με δράση αντιοξειδωτική που βάζει φρένο στο οξειδωτικό στρες το οποίο βλάπτει τα κύτταρα και τα μάτια μας. Παράλληλα, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι από τα πιο σημαντικά για την υγεία των ματιών. Η λουτεΐνη, είναι το μόνο καροτενοειδές (αντιοξειδωτικό) που φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, και δρα σαν φίλτρο για το «μπλε φως» που εκπέμπουν οι οθόνες. Παρόμοια δράσει έχει και η ζεαξανθίνη για το φως του ήλιου.

2. Αυγά
Το καλό με τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, είναι ότι πολύ συχνά εντοπίζονται στις ίδιες τροφές, οπότε τις προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα. Μια τέτοια τροφή είναι και τα αυγά, και πιο συγκεκριμένα, ο κρόκος, οποίος περιέχει και μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Οπότε, μην τρώτε μόνο τα ασπράδια.

3. Τα σκούρα πράσινα
Τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά τα εντοπίζουμε και στα φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι. Οπότε, αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, το σπανάκι, θα αναπληρώσει για άλλες τροφές που δεν καταναλώνετε (όπως τα αυγά).

4. Μπρόκολο
Είναι γνωστό ότι το μπρόκολο είναι καλή πηγή ινών, αλλά περιέχει και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που σημαίνει ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην καλή υγεία των ματιών. Το σώμα μας δεν έχει την ιδιότητα να παραγάγει από μόνο του ούτε λουτεΐνη ούτε ζεαξανθίνη, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τέτοιες τροφές, όπως το μπρόκολο.

5. Ρεβίθια
Δεν κάνουν μόνο η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη καλό στα μάτια μας, αλλά και ο ψευδάργυρος, ο οποίος προσφέρει βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η βιταμίνη Α, με τη σειρά της, είναι πολύ σημαντική, αφού προστατεύει τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες, το οποίο και βλάπτει την υγεία των ματιών.

6. Κολοκυθόσποροι
Είναι σπόροι πλούσιοι σε ψευδάργυρο. Για να καταναλώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στα μάτια, μπορούμε να τους προσθέσουμε στις ομελέτες και στις σαλάτες που περιέχουν μπρόκολο, σκούρες πρασινάδες και πιπεριές.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:

Ο πρωινός καφές και το τσάι μάς προστατεύουν από έμφραγμα και άνοια

Πόσο βλάπτει τον πλανήτη η… μόδα του αβοκάντο;

9 λόγοι για να τρώτε μανταρίνια κάθε μέρα!