Όταν είσαι χορτοφάγος ή vegan, η ανάγνωση της λίστας με τα συστατικά των προϊόντων γίνεται κάτι σαν δεύτερη φύση σου. Ψάχνεις ποια μπισκότα δεν περιέχουν γάλα, ποιο κέικ δεν περιέχει βούτυρο και ποιο αρτοποίημα είναι χωρίς αβγά. Υπάρχουν όμως μερικές ετικέτες τροφίμων, που λίγοι χορτοφάγοι σκέφτονται να κοιτάξουν, καθώς το θεωρούν απίθανο να περιέχουν κάτι «απαγορευτικό». Έλα όμως που κάνουν λάθος…

Γλυκά με χρώματα ζαχαροπλαστικής
Τα χρωματιστά γλυκά που κυκλοφορούν στην αγορά διόλου λαχταριστά δεν φαντάζουν όταν ξέρεις πως τα περισσότερα από τα κόκκινα χρώματα ζαχαροπλαστικής είναι φτιαγμένα από… έντομα. Ναι καλά διάβασες! Πιο συγκεκριμένα, φτιάχνονται από το έντομο κοχενίλλη, το οποίο βρίσκουμε στα φραγκόσυκα. Πώς ένα έντομο γίνεται χρώμα ζαχαροπλαστικής, θα μάς πεις. Οι κατασκευαστές το παίρνουν, το στεγνώνουν ώστε να μην έχει υγρά και στη συνέχεια το αλέθουν, μέχρι να γίνει σκόνη. Στη συνέχεια αναμιγνύουν την σκόνη αυτή με νερό και έτοιμο το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κεκάκι red velvet; Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε!

Μπίρα και κρασί
Κι όμως σε ορισμένα ζυθοποιεία (κυρίως του εξωτερικού) χρησιμοποιούν ουροδόχο κύστη ψαριών για να κάνουν τα ποτά τους πιο διαυγή. Το ίδιο κάνουν και σε μερικά οινοποιία.

Παρμεζάνα
Εάν είσαι απλά χορτοφάγος και όχι vegan, το τυρί είναι όλη σου η ζωή. Αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσεις να ζήσεις χωρίς παρμεζάνα…γιατί το εν λόγω τυρί μόνο χορτοφαγικό δεν είναι! Η Parmigiano-Reggiano, αλλά και το Pecorino Romano, απαιτείται από το νόμο να παρασκευάζονται με πυτιά. Τι είναι αυτό, θα μάς πεις. Η πυτιά είναι το συστατικό εκείνο που βοηθά στην πήξη του γάλακτος κατά τη διαδικασία τυροκόμησης. Προέρχεται από τον τέταρτο στόμαχο των μηρυκαστικών ζώων. Αντίο, μακαρόνια με παρμεζάνα, αντίο ριζότο με πεκορίνο…

Ζελεδάκια και λοιπά ζαχαρωτά
Τα περισσότερα από αυτά τα γλυκίσματα περιέχουν ζελατίνη, που σε περίπτωση που δεν ξέρεις από τι παρασκευάζεται, πάτα ΕΔΩ και θα καταλάβεις γιατί δεν είναι χορτοφαγική.

Παγωτό
Σίγουρα θα έχεις διαβάσει στην ετικέτα κάποιου τροφίμου τη φράση: «Περιέχει φυσικές αρωματικές ουσίες». Και ο νους σου βέβαια πάει σε κάποιο αρωματικό φυτό. Και αν σού λέγαμε ότι η αρωματική αυτή ουσία μπορεί να είναι σωματικές εκκρίσεις κάστορα (ακριβής ονομασία: castoreum); Επίτρεψέ μας να σού εξηγήσουμε… Μέσα σε δύο θυλάκους του σώματος του κάστορα, που βρίσκονται ανάμεσα στον πρωκτό και τα γεννητικά του όργανα, κρύβονται κιτρινωπές, κολλώδεις αρωματικές εκκρίσεις, τις οποίες το ζώο χρησιμοποιεί μαζί με τα ούρα του για να σηματοδοτήσει το έδαφος της περιοχής όπου κινείται. Οι σάκοι λοιπόν με το έκκριμά του κόβονται από το ζώο και αποξηραίνονται στον ήλιο ή καπνίζονται.

Η ουσία αυτή έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων, ασφαλές για την υγεία, από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και την Ένωση Παρασκευαστών Αρωμάτων και Εκχυλισμάτων (Flavor and Extract Manufacturers Association) και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει άρωμα βανίλιας, φράουλας ή βατόμουρου σε διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, χωρίς να αναγράφεται η ακριβής προέλευσή της, αφού δεν είναι υποχρεωτικό. Φως στο εν λόγω γεγονός είχε φέρει και ο γνωστός σεφ Τζέιμι Όλιβερ σε εκπομπή του στο CBS. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα παγωτά και τις «φυστικές αρωματικές ουσίες».

Τηγανητές πατάτες
Είναι ίσως η πιο εύκολη επιλογή που μπορείς να κάνεις ως vegetarian σε fast food. Έλα όμως που σε μερικά ταχυφαγία, οι πατάτες τηγανίζονται σε χοιρινό λίπος…