Το αλάτι είναι από τα βασικά αρτύματα που προσθέτουν γεύση στο φαγητό ωστόσο, η ποσότητα που καταναλώνουμε ημερησίως συνήθως υπερβαίνει αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας με ό,τι δυσάρεστο αυτό συνεπάγεται. Πώς όμως μπορούμε να ελαττώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στα πιάτα μας χωρίς αυτά να γίνουν άνοστα;

Το αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (NaCl). Το νάτριο είναι μεταλλικό στοιχείο – ηλεκτρολύτης που βοηθά μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού και μυικού συστήματος ενώ σε συνδυασμό με το κάλιο ισορροπεί τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό. Ωστόσο, η ποσότητα που χρειάζεται για αυτές τις λειτουργίες είναι ελάχιστη (1-3γρ. την ημέρα), την οποία οι περισσότεροι υπερβαίνουν. Το σώμα μπορεί αφενός να αποβάλλει αρκετή ποσότητα νατρίου που δε χρειάζεται ωστόσο, η υπερκατανάλωση οδηγεί στην κατακράτηση υγρών, κάτι που κατ’ επέκταση συνεπάγεται και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η υπέρβαση της κατανάλωσης αλατιού είναι συνήθης δεδομένου ότι στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι όπως π.χ. σνακ και fast food, αλλαντικά, χυμοί και σούπες, σάλτσες, καρυκεύματα κ.ά. Θεωρώντας δεδομένο ότι αν θέλετε να περιορίσετε το αλάτι στην καθημερινή διατροφή σας αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, στο μαγείρεμα το υποκαθιστάτε διατηρώντας τις γευστικές ισορροπίες χωρίς να υπερβείτε τις ποσότητες που χρειάζεστε.

*Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά ή άλλα υλικά που μπορεί να προσθέσουν γεύση στα πιάτα σας όπως π.χ λεμόνι, ξίδι, κρασί, φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, ρίζες (όπως το σκόρδο ή το τζίντζερ) κ.ά. Μαύρο πιπέρι, κανέλα, κουρκουμάς, φρέσκος βασιλικός, πιπερίτσες τσίλι, χυμός λεμονιού, είναι μερικές μόνο επιλογές που θα εμπλουτίσουν τη γευστική σας παλέτα με λιγότερο αλάτι σε αυτή.

*Δώστε βήμα στα καλά λιπαρά στον πάγκο της κουζίνας σας. Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και αβοκάντο, ελαιόλαδο, σόγια κ.ά προσθέτουν γεμάτη γεύση στα φαγητά.

*Θωρακίστε και σοτάρετε τα φαγητά σας. Πρόκειται για διαδικασίες που αναδεικνύουν τη φυσική γλύκα αρκετών λαχανικών και τη γεύση κρεατικών, πουλερικών και ψαριών. Αν ωστόσο προτιμάτε το μαγείρεμα στον ατμό, στο σερβίρισμα ραντίστε το φαγητό σας με λίγο αρωματισμένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή λάιμ.

*Αν καταναλώνετε πολύσπορο ψωμί θυμηθείτε ότι περιέχει μια σεβαστή ποσότητα αλατιού όχι μόνο για ενίσχυση της γεύσης του αλλά και για να φουσκώσει η ζύμη σωστά. Οπότε, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το λευκό ψωμί ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη.

*Προτιμήστε εποχικές πρώτες ύλες για να απολαμβάνετε τις γευστικές τους ιδιότητες στο έπακρο.