Νέα μελέτη δημοσίευτηκε για την κατανάλωση του κρέατος και τα ευρήματα δεν είναι και τόσο καλά, καθώς φαίνεται να συνδέεται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο Northwestern και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, υποστηρίζει ότι το κρέας επιδρά αρνητικά σε βάθος χρόνου στην υγεία του ατόμου. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως το επεξεργασμένο, κόκκινο κρέας -αλλά και το κοτόπουλο- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος ή πουλερικών -αλλά όχι ψαριών- την εβδομάδα συνδέθηκε με 3-7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος», δήλωσε η συγγραφέας Norrina Allen, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. Ακόμη, σημειώθηκε υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 4% υπήρξε για τα άτομα που έτρωγαν δύο μερίδες την εβδομάδα πουλερικά. Δεν σημειώθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων ή της θνησιμότητας.

Αξίζει να επισημανθεί ακόμη, ότι μπορεί η μελέτη να διαπίστωσε μια  συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πουλερικών και της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά σημειώνεται πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για διατυπωθούν σαφείς οδηγίες για την αποφυγή των πουλερικών, δήλωσε ο Zhong. Ωστόσο, σίγουρα το τηγανισμένο κοτόπουλο δεν συνιστάται. Επιπλέον, οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν εξετάστηκαν.

Σημειώνουμε τέλος, πως τα νέα ευρήματα έρχονται ύστερα από μια αμφιλεγόμενη έρευνα, που συνέστησε στους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να μειώσουν την ποσότητα του κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος που τρώνε. Δείτε την έρευνα εδώ.

Διαβάστε ακόμη:
Μένουμε σπίτι: Πώς να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα λόγω άγχους και βαρεμάρας

Συνδέονται αβγά, φρούτα και λαχανικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
Μένουμε σπίτι: Πώς η καραντίνα μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας