Ακούγεται απίστευτο και όμως, όπως υποστηρίζει η Λέκτορας Ανοσολογίας Jenna Macciochi του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ, τα συχνά γεύματα μπορούν να έχουν απρόσμενες αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο αυστραλέζικο site The Conversation, αναφέρει ότι η λογική των πολλών και συχνών γευμάτων είναι κάτι σύγχρονο, με πολλούς από εμάς να τρώνε κυρίως σνακ αντί για κανονικά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι περνάμε περί τις 16 ώρες κάθε μέρα τρώγοντας.

Θα αναρωτιέστε τώρα τι ρόλο παίζει η συχνότητα των γευμάτων μας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την ίδια λοιπόν, το σώμα μας έχει δύο διαφορετικές μεταβολικές καταστάσεις: μια όταν είμαστε νηστικοί και μία αφού έχουμε φάει. Αφού έχουμε φάει είναι ένας μεταβολικά ενεργός χρόνος για το σώμα. Παράλληλα όμως, είναι και χρόνος δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, όταν τρώμε δεν λαμβάνουμε απλά θρεπτικά συστατικά, αλλά διεγείρουμε και το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει μια παροδική φλεγμονώδη αντίδραση.

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε περίπτωση λοίμωξης και τραυματισμού, παρέχοντας προστασία έναντι στρεσογόνων παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κάθε γεύματος προσδίδει ένα βαθμό φυσιολογικής πίεσης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Άρα, όσοι τρώνε αρκετές φορές μέσα στο εικοσιτετράωρο μπορεί να οδηγούν το σώμα τους σε μια σχεδόν σταθερή φλεγμονώδη κατάσταση.

Σκοπός της φλεγμονής είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη προστατευτική επίθεση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αλλά η φλεγμονή μετά το φαγητό μπορεί να επιδεινωθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει πλούσια σε θερμίδες γεύματα, συχνά γεύματα, και πολύ λιπαρά ή γλυκά τρόφιμα. Όσο για τις αρνητικές επιδράσεις της, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Όπως η ίδια σημειώνει, δεν είναι ακόμη γνωστός ο σωρευτικός αντίκτυπος στην εμφάνιση ασθενειών σε υγιείς ενήλικες, που περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε φλεγμονώδη κατάσταση. Ωστόσο, αναφέρει ότι αν μειωθεί η συχνότητα των γευμάτων, μπορεί να υπάρξουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, από την απώλεια βάρους μέχρι τη μείωση εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης.