Από τα πιο εκλεκτά εδέσματα και συνώνυμο των επίσημων γιορτών τα πολύτιμα αβγά των οξύρρυγχων, το χαβιάρι δηλαδή, μπορεί να σερβίρεται σε μικρές μερίδες, αλλά χαρίζει μεγαλοπρεπή εικόνα στο τραπέζι μας.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει τύχει να το δοκιμάσει ποτέ, έχει σίγουρα ακούσει να μιλούν γι αυτό, ή καλύτερα να υμνούν τη γεύση του. Αγαπημένο έδεσμα της αριστοκρατίας ανά τους αιώνες, το χαβιάρι είναι μία από τις πιο ξεχωριστές λιχουδιές που αξίζει να γευτούμε. Ας γνωρίσουμε τα μυστικά που το κάνουν τόσο απολαυστικό, καθώς και πώς το απολαμβάνουμε.

shutterstock_127319372

Τι είναι
Χαβιάρι ονομάζονται τα αλατισμένα αβγά ψαριών της οικογένειας των οξύρρυγχων, που αλιεύονται περί τα τέλη του χειμώνα, κυρίως στην περιοχή της Κασπίας. Μοιάζει με μικροσκοπικές, γυαλιστερές, μαύρες πέρλες και είναι ένα από τα ακριβότερα εδέσματα στον κόσμο, ενώ αποτελεί επιτομή της πολυτέλειας. Έχει διακριτική, ελαφρώς αλμυρή και βουτυρώδη γεύση.

Οι δημοφιλέστερες ποικιλίες
Τρεις είναι οι πιο διάσημες ποικιλίες χαβιάρι -το beluga, το sevruga και το oscietra- που έχουν πάρει τις ονομασίες τους από τα ονόματα των ειδών των οξύρρυγχων. Το χαβιάρι beluga έχει τους μεγαλύτερης διαμέτρου κόκκους, φίνα μυρωδιά και ατσάλινη απόχρωση. Το χαβιάρι sevruga αποτελείται από τις μικρούς κόκκους -μικρότερους σε σχέση με τα άλλα δύο είδη, έχει πιο αλμυρή γεύση και βαθιά γκρι απόχρωση. Τέλος, το χαβιάρι oscietra έχει ελαφρώς καφέ και λαδί απόχρωση και πιο τραγανή υφή.

Πώς το απολαμβάνουμε
Η καλύτερη φίλη του είναι η σαμπάνια, αλλά κάνει καλή παρέα και με κάθε εκλεκτό λευκό κρασί. Το σερβίρουμε στο ειδικό σκεύος για χαβιάρι με πάγο από κάτω και το απολαμβάνουμε καλύτερα σκέτο, παίρνοντας μικρές κουταλίτσες. Με χαβιάρι και σολομό δημιουργούνται τα πιο ιδιαίτερα καναπεδάκια που σερβίρονται σε κάθε επίσημο δείπνο. Ενώ δεν είναι λίγοι οι chefs που προσθέτουν χαβιάρι σε πολλές συνταγές, με τους πιο ανατρεπτικούς να μη διστάζουν να το προσθέσουν ακόμη και σε πιάτα που δεν θα περίμενες να το συναντήσεις ποτέ, όπως ένα burger ή ένα hot dog.

shutterstock_192506201

Γιατί είναι τόσο ακριβό;
Η υψηλή τιμή του οφείλεται κυρίως στη σπανιότητα των οξύρρυγχων. Με τους πληθυσμούς των οξύρρυγχων συνεχώς να μειώνονται, συνέπεια της μόλυνσης των υδάτων, αλλά και λόγω της λαθροθηρίας, δεν είναι περίεργο που η τιμή για το χαβιάρι δε λέει να πέσει.

Τα υποκατάστατα
Η τιμή του μπορεί να το κάνει απαγορευτικό για πολλούς, αλλά υπάρχουν και κάποια υποκατάστατα που δεν υπολείπονται σε γεύση. Τα αβγά του σολομού ή αλλιώς το περίφημο μπρικ για παράδειγμα, είναι μία πολύ καλή επιλογή. Μπορεί να μην είναι μαύρο αλλά είναι καλής ποιότητας και έχει θαυμάσια γεύση. Καλό υποκατάστατο και τα αβγά ρέγγας (onuga) που είναι ελαφρώς πιο σκούρο από το χαβιάρι και έχει φρουτώδη γεύση.

Το χαβιάρι μπορεί να το απολαμβάνουμε καλύτερα σκέτο, αλλά με τα υποκατάστατά του -όπως το μπρικ- μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ νόστιμα πιάτα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει 2 συνταγές με μπρικ που ταιριάζουν απόλυτα στο γιορτινό τραπέζι:

Φαρφάλες με βότκα και σολομό γαρνιρισμένες με μπρικ
Πατατοσαλάτα με καπνιστό σολομό και μπρικ