Το ψωμί παρότι είχε την τιμητική του στην καραντίνα, συνήθως θεωρείται απαγορευτικό στο πλαίσιο μιας δίαιτας και αυτό γιατί διαθέτει υδατάνθρακες. Ωστόσο, μάλλον τα πράγματα δεν είναι και τόσο απόλυτα, καθώς όπως λένε οι διατροφολόγοι στο insider.com δεν χρειάζεται τελικά να βγάλουμε τους υδατάνθρακες από τη ζωή μας σε περίοδο δίαιτας.

Ο διαιτολόγος και συγγραφέας Γκρέμ Τόμλινσον αναφέρει συγκεκριμένα: «Όλοι θεωρούμε τους υδατάνθρακες ως κάτι κακό. Μάλιστα τους θεωρούμε υπεύθυνους, για τα παραπάνω κιλά, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί». Συνεχίζει λέγοντας: «Στην πραγματικότητα αυτό που καθορίζει εάν θα πάρουμε ή θα χάσουμε κιλά είναι οι θερμίδες που παίρνουμε και οι θερμίδες που μπορούμε να γλιτώσουμε».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Graeme Tomlinson (@thefitnesschef_) on


Μάλιστα, ο Τόμλινσον επισήμανε, ότι το ψωμί δεν ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά, αλλά ότι φταίνε τα φαγητά και οι «αλοιφές» με τα οποία συνδυάζουμε το ψωμί. Τα συνοδευτικά και οι «αλοιφές», αλμυρές ή γλυκές, όπως το βούτυρο διαθέτουν τη διπλάσια ή και τετραπλάσια ποσότητα θερμίδων από αυτές που έχει το ψωμί από μόνο του.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μόνο για το ψωμί. Γενικότερα στις δίαιτες αποφεύγονται σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα, οι πατάτες, καθώς θεωρούνται παχυντικοί λέει με τη σειρά της η Μπόνι Τάουμπ-Ντιξ, διαιτολόγος, συγγραφέας και δημιουργός της ιστοσελίδας «BetterThanDieting». «Δεν έχει να κάνει με τους υδατάνθρακες, αλλά με τα συνοδευτικά τους», υποστηρίζει και εκείνη.

Oι υδατάνθρακες μπορεί να μην είναι τόσο αρνητικοί για τη διατροφή
Σε πολλές περιπτώσεις οι υδατάνθρακες ειδικά εκείνοι που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, μάς κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι. Ακόμα, σύμφωνα με έρευνες, οι υδατάνθρακες μπορούν να τονώσουν τη διάθεση μας, αλλά και να μας δώσουν ενέργεια.

Γι ’αυτό, ο Τόμλινσον συμβουλεύει ότι όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, να επικεντρωθούμε στο συνολικό γεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδευτικών που αφορούν το ψωμί. Τέλος, μπορεί κάποιος απλά να δοκιμάσει μερικές φορές να μετρήσει τις θερμίδες στο φαγητό του ξέροντας πως μπορεί να συμπεριληφθεί λίγο ψωμί στη διατροφή του.

Διαβάστε ακόμη:
Κάσιους: Πόσο ευεργετικά είναι για τη διατροφή μας;

Τα αντιοξειδωτικά ασπίδα προστασίας κατά του Αλτσχάιμερ

Πόσο κουρκουμά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;